Solved CBSE Sample Papers for Class 9 English Set 5

0
13

Download Solved CBSE Sample Papers for Class 9 English Set 5 2019 PDF to understand the pattern of questions asks in the board exam. Know about the important topics and questions to be prepared for CBSE Class 9 English board exam and Score More marks. Here we have given English Sample Paper for Class 9 Solved Set 5.
Board – Central Board of Secondary Education, cbse.nic.in
Subject – CBSE Class 9 English
Year of Examination – 2019.

English Solved Sample Question Paper 1 English Solved Sample Question Paper 2
English Solved Sample Question Paper 3 English Solved Sample Question Paper 4
English Solved Sample Question Paper 5 CBSE Sample Papers for Class 9

Solved CBSE Sample Papers for Class 9 English Set 5

General Instructions

  • The Question paper is divided into three sections: Section A – Reading 20 marks Section B – Writing and Grammar 30 marks Section C – Literature Textbooks and Extended Reading Text 30 marks
  • AU questions are compulsory.
  •  Marks are indicated against each question.

SECTION-A
READING

Question 1:
Read the passage given below and answer the questions/complete the statements that follow:
Today budgies-often called lovebirds in India -are the most popular pet birds in the world. All the adored cage birds of today are the descendants of parrots. They are one of the smallest of the world’s 330 parrot species which have come down from a plucky little bird in rural Australia.

Some appear to be about 30 cm long from tail tip to crown, with bulbous, fluffy foreheads, barrel chests and deep-set eyes. Their colours are striking; vivid shades of blue, grey and green as well as violet and white. Most startling of all are the yolk- yellow birds, called Latinas that are like splashes of luminous paint. The first colour mutations in captive birds were blue and yellow. Today, breeders raise birds with rainbow of colours.

Love birds stay near water when it’s dry, but when there’s a lot of rain they spread out. They are sometimes seen nestling on top of tall eucalyptus trees. While some of the caged varieties would have difficulty flying across a room, wild budgies travel hundreds of kilometers at speeds of up to 50 kilometers per hour to seek seed and water. Even in prolonged droughts, the budgie has an extraordinary ability to withstand dehydration. When deprived of water, budgies can reportedly exist with little weight loss for more than a month at an average air temperature of 30 degrees. At 20 degrees, some can apparently survive’ indefinitely without water, provided they are getting some moisture from food.

Male budgies can be excellent mimics and can develop huge vocabularies. Hens may whistle and can learn a few words, but they are not nearly as loquacious as males. Budgies are diamorphic upon sexual maturity. Adult males of most colours, except albino and the very pale pastels, develop a blue colour. Hens have a lilac or tan colour that turns brownish upon maturity.
(a) Name the most popular pet birds in the world?
(b) Who were the ancestors of the caged birds?
(c) Where do love birds stay during dry weather?
(d) What do you know about the travelling capacity of budgies?
(e) Why according to the author, are budgies tough birds?
(f) How are male budgies better than hens with regard to learning words and mimicry?
(g) Which colour do hens develop upon maturity?
(h) Find the word from the passage which means ’talkative’, (para 4)
Answer:
(a) Budgies
(b) parrots
(c) near water
(d) Budgies can travel hundreds of kms upto 50 kms per hour
(e) Budgies are tough birds because they can withstand dehydration; can exist with little water loss at 30 degree temperature
(f) Male budgies are excellent mimics; have the ability to develop large vocabularies
(g) brownish
(h) loquacious

Question 2:
Read the passage given below and answer the questions that follow:

  1. One of the principal values of travelling is that, it breaks the monotony of life and work. Life, for most people, is a mad rush from one place to another, from one activity to another, trying to gather as much as possible.
  2. In this process, people tend to forget who they are and what they are. There is no time to ponder ’ and wonder. They tend to forget the values of life. Travelling is a time when people relax, reflect and ponder. Most people, after a pleasant travel, return home with a fresh outlook, new zeal and a better determination.
  3. Travelling has also a great informative value. It widens the grasp of our knowledge of geography, different cultures and people etc. For example, when people of Assam visit South India, they learn a great deal. They come to know about the geographical features of South India, such as the existence of numerous rivers, coconut groves, backwaters, spice gardens, rubber plantations, oceans, seas, factories and cities, etc.
  4. They also learn many things about the Dravidian culture which characterise the people’s style of living there. They come to know about their mode of living, social life, agriculture, worship, beliefs, art forms, etc. Such a visit is bound to enlighten the visitor and make him/her more appreciative of other cultures.
  5. The beauty and the cold of the hills, the charm of the valleys, the chirping of the birds, the song of the rivers, the howling of animals, pleasant air, quiet places, etc., can heal many of our mental and physical problems. In the Indian
    context, travelling and visiting places have another important value that of understanding other’s traditions and cultures.
  6. A visit to various parts of India will make us realize that India is a mosaic of cultures, races and creed and that diversity is the chief hall mark of our land. In this context, travelling can help national integration and unity to a great extent.
  7. Thus, travelling has a tremendous educative, informative and social value. It widens people’s mental horizon, improves health, adds thrill and relaxation to life, dispels boredom and helps promote national integration. Therefore, educational tour should become an integral part of modern education. Travelling also boosts our national economy and the development of tourism industry.

(a) According to the writer, how can we break the monotony of life and work?
(b) Give an example to show that travelling has a great informative value.
(c) How can travelling promote national integration?
(d) Give briefly the benefits of travelling.
(e) Which word in Para 2 means the same as ’contemplate’?
(f) Find a word in Para 4 which means the same as ’advise’.
(g) Which word in Para 6 means the same as ’variety’?
(h) Find the antonym of the word’miniature’in Para 7.
Answer:
(a) Travelling can give people time to relax, reflect and ponder; when they come back they have a fresh outlook, new zeal and a better determination.
(b) When people of Assam visit South India, they learn a great deal about geographical features of South India and learn about people’s culture.
(c) A visit to many places of India will make us realize that India is a mosaic of culture, races, creed that help national integration.
(d) Has educative, informative and social value, improves health, adds thrill and relaxation to life, helps promoting national integration.
(e) Ponder
(f) Enlighten
(g) Mosaic
(h) Tremendous

SECTION-B
WRITING AND GRAMMAR

Question 3:
You are Rahul/Rithika of class nine. You were shocked when you came across the following 5 statistics about children in India.
Only 53% of inhabited India has a primary school.
17 million children are child labourers. 50% of Indian children are malnourished Write an article for your school magazine expressing your views on the pathetic condition of children, suggesting ways to improve the situation. (100-120 words)
Answer:

Pathetic Condition of Children
By Rahul

Children are one of the most vulnerable sections of Indian society. They are the building blocks of the nation who are exploited to extreme. They are innocent, tender, shy and due to these characteristics, they are bitterly exploited. I was shocked when I came across about the data that only 53% of inhabited India has a primary school. 17 million children are child labourers and 50% of Indian children are malnourished. How can a country like India be developed when such a large number of children can’t get even primary education. Child labour is a curse to society even then, large number of children are forced to adopt labour to support their families or for some other reasons. Besides it, malnutrition is also a curse because children can’t be strong in this state. So this is the responsibility of the Government and the society to improve the condition of the children for a better future of India.

Question 4:
Every drop counts. Let’s not waste so that others may survive. Develop a story in about 200-250 words with a suitable title.
Solved CBSE Sample Papers for Class 9 English Paper 5 4

For a Drop of Water!

It was 25th of June last year. I can’t forget the day. It was an excessive hot day. The summer was at its full swing. It seemed as if fire was pouring down from the sky. The mother earth was ailing in want of water. Not a bird or beast was visible in the open.

There was not a stir of air anywhere. Not even a leaf was moving. The atmosphere was stuffy, and suffocated. To add to our troubles, there was no electric current. It resulted in the betrayal of water taps also in addition to the fan and coolers. My brother’s body was burning with blistering heat. He couldn’t even cry as his throat was absolutely dry. There was not even a single drop of water in taps as well as in the storage. All of us were very thirsty but at that time, we were much troubled on seeing his condition.

I went out of the house. At the corner of our lane, there was a departmental store. I went there in hope of getting ice-pouch or water bottle. But it was not available at any cost because there had been no water supply since last 24 hours. My brother’s uneasiness was getting unbearable with every moment. He was becoming excessively impatient and restless. His forehead was burning like hot- oven. My mother started weeping on seeing his condition.

Suddenly my father, who had gone to another city returned. He had the habit of carrying water bottle with him. Perhaps God made my father’s entry at the right moment. Immediately my brother drank some water, which prevented him from fainting. Then we took him to the hospital for his further treatment.

That day onwards, I never wasted even a drop of water, for even a drop can save someone’s life.

Question 5:
Complete the passage given below by choosing the most appropriate options from the ones that follow. Write your answer in the answer sheet against the correct blank numbers. Do not copy the entire passage.
Literature (a) …………… help children become better citizens. It should equip (b) …………… to struggle for (c) …………… better world,
(a) (i) would       (ii) could     (iii) must      (iv) should
(b) (i) him          (ii) them       (iii) all          (iv) themselves
(c) (i) a                (ii) the          (iii) an           (iv) much
Answer:
(a) (iv) should
(b) (ii)them
(c) (i) a

Question 6:
There is an error in each line. Write the incorrect word and the correction in the answer sheet as given below:
Solved CBSE Sample Papers for Class 9 English Paper 5 6
Answer:
Incorrect              Correct
(a) have                 has
(b) their                 the
(c) river                rivers
(d) originated      originate

Question 7:
Look at the word/phrases given below. Rearrange them to form meaningful sentences as shown in the example. Write the correct sentences in your answer sheet.
(a) young / are / people / more / and / opting / more / for / a / chart /”diet / vegetarian
(b) a/ is / vegetarianism / growing / steadily / trend / of / because / health / reasons
(c) are / curd / soyabean / milk / good / non / vegetarian / substitutes / and / for / food
Answer:
(a) More and more young people are opting for a vegetarian diet chart.
(b) Vegetarianism is a steadily growing trend because of health reasons..
(c) Milk, curd and soyabean are good substitute for non-vegetarian food.

SECTION-C
LITERATURE TEXTBOOK AND EXTENDED READING TEXT

Question 8:
Read one of the extracts and answer the question that follow:
Einstein was deeply shaken by the extent of the destruction. This time he wrote a public missive to the United Nations. In it he proposed the formation of a world government. Unlike the letter to Roosevelt, this one made no impact.
(i) What did Einstein write and to whom?
(ii) Why did he write a letter to Roosevelt earlier?
(iii) What did he propose?
(iv) Find the word from the extract that means – “a long and official letter”.

OR

He came to the door of a cottage In travelling round the earth Where a little woman was making cakes And baking them on the hearth
(i) Who does “he” refer to in the first line?
(ii) What request did “he” make to the woman?
(iii) Was the little woman rewarded or punished? Why?
(iv) Give a word from the passage that means ’fire place.’
Answer:
(i) Einstein wrote a public missive to the United Nations proposing the formation
of a world government.
(ii) He wrote a letter to Roosevelt earlier in which he warned him by saying, “a single bomb of this type might very well destroy the whole part with some of the surrounding territory”, i.e., a letter warning him for a bomb blast.
(iii) He proposed the formation of a world Government.
(iv) Missive.

OR

(i) “He” refers to Saint Peter in the first line.
(ii) “He” requested the woman to give him a cake.
(iii) The little woman was punished since she was highly stingy, miserly, greedy and mean.
(iv) Hearth.

Question 9:
Answer the following questions is about 30-40 words each:
(a) What orders were passed to Kezia in the evening when father returned home from office?
(b) Why did Einstein’s play mates call him “Brother Boring”?
(c) What things does the poet wish to have in Innisfree?
(d) Why didn’t the people go against the order of the king and the minister? Answer:
(a) When Kezia’s father returned home from office she was supposed to come down, take off father’s shoes and put them outside. She was also supposed to
put her father’s tea cup on the tea table.
(b) Einstein could not mix up with other children. He did not find their games interesting. He often uttered every word twice. He was often teased for his abnormally huge head. And so his friends nicknamed him “Brother Boring.”
(c) Value point:
The poet wishes to have a small cabin of clay and wattles, nine bean-rows and a hive for honeybees.
Detailed Answer:
The poet wishes to have a small cabin of clay and wattles, nine bean rows and a hive for honeybees. He wants to be alone at that place.
(d) Value points:
• did as they were told
• fear of punishment
• order to be implemented strictly, followed.
Detailed Answer:
The people didn’t go against the order of the king and the minister because they were told to do so. Apart from it, they had fear of punishment as the order were to be implemented strictly and all the people had to follow them.

Question 10:
Answer any one of the following questions in about 100-120 words.
“Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.” What values made Santosh serve society?

OR

Difficult situations mark the development of certain qualities in us. Explain with reference to the story ’The Lost Child’.
Answer:
Santosh Yadav is the only woman in the world who has climbed Mount Everest. Her iron-will, physical endurance and mental toughness helped her to set a record of being the only women to have climbed Mt. Everest twice. Santosh was adventurous and hard working and was always open for challenges. Being an ordent lover of environment she worked for the betterment of it. She was a true patriot who felt very proud to unfurl the Indian Tri Colour on map of the-world. She always felt that we should not ask on as to what country could do for you but see to it that what you could do for the country. She proved this by getting 500 kilograms of rubbish from Himalyas.

OR

Value Points:
• Courage
• Trust
• Tolerance
Detailed Answer:
It is true that difficult situations mark the development of certain qualities in us. What we require is that we must have courage in our heart, trust over our self and tolerance. It comes to be true in the story the lost child. Before separation, the child was very happy and excited at the fair. He was fascinated with all the things that were displayed at the stalls. He wanted to have all the things like his favourite toys, sweets, flowers etc., but after separation, the boy just wanted to be with his parents. When another man wanted to feed him sweets, he denies and says that he needs only his parents. He takes him to every other place which the child had desired earlier but, he denies and only wants to meet his parents. In this way, it is seen that certain qualities develop in difficult situation.

Question 11:
Answer any one of the following questions in about 150-200 words:
Why did the king of Brobdingnag refuse Gulliver’s offer of gun powder?

OR

Write a character sketch of the dwarf? Why is he hostile to Gulliver?

OR

How does J. describe Clifton Hampden? What is special about “Barley Mow”?

OR

Comment on the end of the novel “Three men in a Boat.’
Answer:
Gulliver became very friendly with the king of Brobdingnag. He told him many things about his country—the people, the system of his land but, the king did not find them valuable. Gulliver was bent upon making the king happy before leaving Brobdingnag. To thank the king for his hospitality, Gulliver offered him the recipe of gun-powder. The king was horrified at the inhumane idea of destroying the enemies. He was a simple and honest man who believed in peace. He didn’t want to produce such weapons of mass destruction. He thought that the use of such destructive weapons was inhuman and heartless. He said that he would rather give half of his country away than to know the secret of gun-powder.

OR

Value Points:
30 feet tall, dominated, malicious by nature, troubled Gulliver, banished from the court.
Detailed Answer:
The dwarf was the pet of the queen at Brobdingnag. The dwarf was about thirty feet tall and was short enough in comparison to other people at Brobdingnag. The dwarf was completely resistant to Gulliver. He was always jealous of the attention the queen paid to Gulliver.
He did small jobs for the queen. He was pampered and spoiled by the queen. He became an enemy of Gulliver as the queen had become fond of him. Thus, the dwarf tried to tease Gulliver on each opportunity. Once he squeezed Gulliver’s legs, and pushed him into a bone marrow. He even tried to put him into a large bowl of cream to drown. The queen punished him for that evil act. This punishment increased the anger of the dwarf. Thus, the dwarf lost his position and love of the queen because of Gulliver. Because he used to trouble Gulliver, so he was banished from the court.
Then, the queen sent him away on knowing all these actions of the dwarf.

OR

Value points:
• Clifton Hampden – a wonderfully pretty village, old – fashioned, peaceful, and dainty with flowers-river scenery rich and beautiful – if you stay the night on land at Clifton, you cannot do better than put up at the Barley Mow- the quaintest, most old – world inn up the river – stands on the right of the bridge, quite away from the village low – pitched gables and thatched roof and latticed windows give it quite a story – book appearance, while inside it is even still more fanciful.
Detailed Answer:
Clifton Hampden was a wonderful pretty village, old fashioned, peaceful, dainty with flowers and with a scenery of river, very rich and beautiful. The best place to put up during your stay at Clifton would not be better than the Barley Mow, the quaintest and the most old world inn, up the river which stands on the right of the bridge, quite away from the village. It had low pitched gables and thatched roof with latticed windows which gives it quite like a story book appearance. Inside of it was even more fanciful.

OR

Having taken a silent decision to return back-board a train now-they felt they had deceived the boatman at Pang Bourne-they did not have the face to tell him that they were running away from the rain-left the, boat, and all it contained, in his charge, with instructions that it was to be ready for them at nine the next morning-anything unforeseen should happen, preventing their return, they would write to him -reached Paddington at seven, and drove direct to the restaurant-partook of a light meal, left Montmorency, together with suggestions for a supper to be read}’ at half-past ten, and then continued their way to Leicester Square. All’s w-ell that ends well-three men in a boat were now’ three men out of a boat-instead of sacrificing their lives to the fury of nature-they chose to go to a restaurant-have a full-fledged supper-enjoy the ballet-they were so tired-it was a sensible decision-chose to stay alive although they did not want to be cowards-rain slammed their spirits to proceed further in boat-they came back safe.

Detailed Answer:
The three friends had to abandon the journey in a boat because of continuous rain. They caught a train and reached Paddington at seven and went directly to the restaurant where they had a light meal. After giving orders for a supper at half past seven, they went to Leicester Square. As they were not in proper dress, and were wet, they attracted a good deal of attention at the Alhambra. They got in with much difficulty and enjoyed a ballet. They came back to the restaurant where their supper was ready. The food was simple but nutritious.
Harris remarked that they had a good trip. He raised his glass and cheered to ’Three men well out of a boat’. The dog Montmorency gave a short bark in agreement with the toast.
So the three men and dog quietly left and finally went to their homes. They had left their boat behind to be collected later on.

We hope the Solved CBSE Sample Papers for Class 9 English Set 5, help you. If you have any query regarding CBSE Sample Papers for Class 9 English Solved Set 5, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here