Solved CBSE Sample Papers for Class 10 English Set 2

0
7

Download Solved CBSE Sample Papers for Class 10 English Set 2 2019 PDF to understand the pattern of questions asks in the board exam. Know about the important topics and questions to be prepared for CBSE Class 10 English board exam and Score More marks. Here we have given English Sample Paper for Class 10 Solved Set 2.

Board – Central Board of Secondary Education, cbse.nic.in
Subject – CBSE Class 10 English
Year of Examination – 2019.

Solved CBSE Sample Papers for Class 10 English Set 2

Solved CBSE Sample Papers for Class 10 English Language & Literature – Paper 2

SECTION-A
READING

Question 1.
Read the passage given below and answer the questions / complete the sentences that follow:
In India, as perhaps in many other countries of the world, trees have been held in veneration since ancient times. Our rishis of yore retired to forests to meditate and to do penance amidst trees and “far from the madding crowd”. Our forbears loved trees and forests so much so that, they even deified and worshipped them as abodes of Vrikshadevata and Vanadevata. Many of them were not cut without good reason. In ancient India, groves of trees and flower gardens were reared with loving care.
In ancient Sanskrit literature, there are many references of young maidens kicking the Ashoka tree to make it flower. But in fact, the kick can be administered by anyone. The method seems to work, though nobody really knows why? Some say the kick interrupts the flow of water upwards, triggering a defence mechanism which causes the tree to flower.
In Western countries people beat their walnut trees to encourage them to bear fruit. It is believed that a good beating ensures a good crop of walnuts. Like the Ashoka, the Walnut too is a tall tree. Perhaps all tall trees benefit occasionally from a beating sound.
In parts of Uttar Pradesh, they resort to another stratagem to get mango trees to flower. If a tree has not given fruit in a particular year, the owner, accompanied by three or four friends, walks menacingly towards it with an axe and loudly announces his intention of cutting down the tree. His friends persuade him not to do so.
When he has gone they berate the tree for not giving fruit and advise it to give plenty of fruit the next time if it wants to live. The method is said to give good results.
Answer the following questions briefly :

(a) Why did our rishis retire to forests?
(b) Who are referred to Vrikshadevata and Vanadevata in the passage?
(c) Why are walnut trees beaten in Western countries?
(d) In ancient times young maidens used to kick the Ashoka tree when it .
(e) In Uttar Pradesh mango trees are caused to flower by .
(f) According to some people kicking the upwards flow of water.
(g) The Ashoka is a .
(h) The word ’menacingly’ means .

Answer:
Value Points:

(a) Our rishis retired to forests to meditate and to do penance
(b) the trees
(c) to encourage them to bear fruit
(d) didn’t flower
(e) advising it
(f) interrupts
(g) tall tree
(h) threateningly

Detailed Answer:

(a) Our rishis retired to forests to meditate and to do penance.
(b) The trees are referred to ’Vrikshadevata’ and ’Vanadevata’ in the passage.
(c) In western countries walnut trees are beaten to encourage them to bear fruits.
(d) didn’t flower.
(e) advising it to give plenty of fruit the next time if it wants to live.
(f) Interrupts
(g) tall tree
(h) threateningly.

Question 2.
Read the passage given below and answer the questions that follow:
On November first, Chandran left his bed at 5 a.m, bathed in cold water, and sat at his study table, even before his mother, the earliest riser of the house, was up. He sat there, strengthening himself with several resolutions. One was that he would get up every day at the same hour, bathe in cold water, and get through three hours of solid work before starting for the college. The second resolution was that he would be back home before eight in the evening and study till eleven-thirty. He also resolved not to smoke because it was bad for the heart, and a very sound heart was necessary for the examination.
He took out a sheet of paper and noted down all his subjects. He calculated the total number of preparation hours that were available from November first to March. He had before him over a thousand hours, including the twelve hour, preparation on holidays. Of these thousand hours, a just allotment of so many hundred hours was to be made for Modern History, Ancient History, Political Theories, Greek Drama, Eighteenth-century Prose, and Shakespeare. He then drew up a very complicated time-table, which would enable one to pay equal attention to all subjects. Balance in preparation was everything. What was the use of being able to score a hundred percent in Modern History, if Shakespeare was going to drag you in the mire ? Out of the daily six hours, three were to be devoted to the Optional Subjects and three to the compulsory. In the morning the compulsory subjects, and Literature at night. European History needed all the freshness and sharpness of the morning brain, while it would be a real pleasure to read Literature in the evenings. He put down for that day Othello and the Modern Period in Indian History. He would finish these two in about forty-eight hours and then take up Milton and Greek History.
And he settled down to his programme with a scowl on his face.
The Modern Period in Indian History, which he had to take up immediately, presented innumerable difficulties. The texts on the subject were many, the notes
of class lectures very bulky. Chandran sat for nearly half an hour lost in this problem.
The household was up by this time. His father was in the garden, minutely examining the plants for evidence of any miracle which might have happened overnight.
(A) Answer the following questions :
(a) What was Chandran’s resolution related to health?
(b) Why did he form a very complicated time-table? Which subjects did he choose for the morning hours?
(c) Why did he prefer literature for the evening and how much time did he decide to devote on this compulsory subject ?
(d) Why did he have a scowl on his face ?
(B) Select the correct word/phrases from the given options which mean the same as the following:
(a) not optional
(i) resolution                  (ii) compulsory        (iii) preparation        (iv) immediately
(b) very difficult
(i) strengthening           (ii) necessary           (iii) evidence              (iv) complicated
(c) determination
(i) resolution                 (ii) freshness             (iii) sharpness           (iv) innumerable
(d) gloomy Expression
(i) drag                            (ii) scowl                   (iii) bulky                    (iv) pleasure
Answer:
(A)

(a) Chandran’s resolution related to health was that he would get up everyday at 5 AM and bathe in cold water. He also resolved not to smoke.
(b) Chandran formed a very complicated time-table as he thought that it would enable him to pay equal attention to all subjects. He chose compulsory subjects for the morning hours.
(c) Chandran preferred literature for the evening because it was rather easier for him to enjoy at that time. He decided to devote three hours on his compulsory subject.
(d) He had a scowl on his face because the time table was so complicated that it was not as easy to follow it as he thought.

(B)

(a) (ii) compulsory
(b) (iv) complicated
(c) (i) resolution
(d) (ii) scowl.

SECTION-B
WRITING AND GRAMMAR

Question 3.
Owing to the MCD employees’ strike, the roads in your area are littered with garbage. Not only the place is stinking but also is a health hazard. As Miki/Manish of 112, Laxmi Nagar, write a letter in 100-‘120 words to the editor of a local newspaper informing the concerned authorities of the unhygienic conditions and requesting them to take appropriate and necessary action in the matter.

OR

“A man’s manners are a mirror in which he shows his portrait.” This quote highlights the importance of good manners in life. Write an article for your school magazine on ’Good Manners.’ You may use the following hints with your own ideas :
Hints : Fifst step to success – need for good manners – make life easy with politeness – create goodwill – use words like thank you, please, sorry – important words – well mannered people liked by all.
Answer:
Value Points:

• Road littered with garbage.
• Stinking smell poses great health hazard.
• Unhygienic conditions may lead to epidemic.
• Pollutes the environment.

Detailed Answer:
Subject: Littering Roads Create Havoc
Sir,
Owing to the MCD employees’ strike, the roads in our area are littering with garbage. If garbage heaps around in a residential area, it not only presents an unpleasant sight but also poses a potential health hazard. This is precisely the problem in this part of the capital which I seek to bring to the notice of the concerned authorities through the columns of your reputed newspaper.
Since Laxmi Nagar is a relatively new locality, there are numerous vacant plots, that are being invariably and insensitively used by the public to dump their garbage. The stench in the air is unbearable, not to mention the peril of an outbreak of infectious diseases.
Attempts to counsel the people on the importance of community hygiene are being counter-argued, i.e., in the absence of proper dumping sites or dustbins, vacant spots are their only option.
It is important that both the public as well as the authorities should take up a collective responsibility to maintain a clean environment and contribute towards the common good.
I hope this letter of mine will awake the concerned authorities, who, inturn, will take necessary action at the earliest to prevent the residents from any epidemic.
Thanking you.
Yours faithfully Miki

OR

Format — 1 mark Title and writer’s name Content — 2 marks Expression — 2 marks
– Coherence and felevance of ideas and style – 1 mark – Grammatical accuracy, appropriate words and spellings – I’tflark (Value points are suggested in the question paper itself)
Detailed Answer:
Good Manners
“A man’s manners are a mirror in which he shows by his portrait”. This quote highlights the importance of good manners in life. To possess good manners is, in fact, the first step to success. They cost nothing but they polish and enrich the personality of a man, which inturn, makes his life easy due to his special trait of politeness. Such persons earn respect in society.
Good manners are superior to riches. Wealth attracts fair-weather friends only but good manners win for us permanent friends as they create our goodwill in society. All great men, who made their mark in life, were polite, humble and gentle. A person with charming manners can win over others with a smile. On its contrary, an ill- mannered person can not command respect of anybody. We can’t learn such manners from books. What we have to do is just to respect our elders; to help weak and poor; not to offend others by harsh words. Instead, we should use words like ’Thank you’, ’Please’, ’Sorry’ as an important part of our conversation with others. We should be ready to make little sacrifices in others service, when needed. Above all, we should be fair and just in our dealings with others. If we are sensitive and responsive to others with our good manners, we’ll be liked by all.

Question 4.
Write a story in 150-200 words from the outline given below :
Cold winter night – all sound asleep – a thudding sound – switched on lights – hurried footsteps – followed –

OR

Complete the story in 150-200 words which begins as the following :
It was a family picnic. The picnic spot was the bank of a river.
Answer:
Objective : to plan, organize and present ideas coherently in a story using the child’s imagination and creativity based on the given inputs.
Format — 1 mark
Title
Content — 5 marks Expression — 4 marks
– Coherence and relevance of ideas and style = 2 marks
– Grammatical accuracy, appropriate words and spellings = 2 marks
(The beginning of the story is given in the question paper itself).
Detailed Answer:

Rocking Rocks

It was a cold winter night. Many friends and relatives of mine had come to our house to enjoy the Christmas holidays. After enjoying, campfire and sumptuous dinner, we went to bed quite early as singing, dancing and merry-making had made us tired. We all were sound asleep. Suddenly I heard a thudding sound. I, immediately switched on the lights. Meanwhile, my father also came there and sensed something wrong. Then, once again, thudding and rumbling sound was heard which sent a shiver down our spine. My father had awaken all the family members in the house. It was understood that the energy under our feet had been hit by a deadly earth quake. With hurried foulbleps, ail of us ran uul snouting to alert as many peupie as we cuuiu. People rushed out from their homes. The earthquake lasted for one minute only but those terrible moments had brought death, destruction and doom. Many buildings in the town were collapsed by that destructive earthquake. Even in our colony, 20 people were found missing and many more lay buried under the debris. The worst-hit victims were the slum dwellers. Thousands of them were rendered homeless as their houses/huts collapsed; children became orphans. As usual, the relief team appeared there but quite late. Meanwhile, the people who were fortunate enough like us, did the needful. The havoc caused by the earthquake will haunt me forever.

OR

It was a family picnic. The picnic spot was on bank of a river. We went for the picnic after a long time. The most surprising part about this picnic was that it was organised by my father as he had got a promotion in his office. My mother prepared lip smacking delicacies for all of us. We all got up early in the morning. The weather was
absolutely perfect to be on the river side. As we reached the spot, we saw many people enjoying there. Many vendors were walking arfiund providing things for refreshment. My brother had a badminton set and football with him. We both enjoyed playing badminton. When we got tired, mother offered us the food she brought with her. We had our lunch. When we were having our lunch, a poor girl, selling balloons came to me and requested me to buy a balloon so that she could arrange food for herself. Hearing this, my father gave money to me and asked to buy all the balloons. The girl got very happy. My brother went with her to the shop to help her buy food. She took the food to her younger brother who was waiting for her. After lunch, we went for a small walk around river bank and reached home, though tired but extremely happy after having a wonderful time.

Question 5.
Complete the paragraph given below with the help of options that follow :
Every employee needs to consider himself/herself as part of a team for a business to
function smoothly. If one
(a) _ _ _ _ _ to become a team player one needs to give the interest
(b) _ _ _ _ _ their team the highest priority. Learn to give credit instead of taking
(c) _ _ _ _ _ Team Spirit
(d) _ _ _ _ _ highty important.

(a) (i) had wanted                  (ii) want              (iii) wanted        (iv) wants
(b) (i) for                                  (ii) on                  (iii) of                   (iv) to
(c) (i) this                                 (ii)it                     (iii) that               (iv) these
(d) (i) was                                (ii) will be           (iii) is                    (iv) can

Answer:

(a)   (iv) wants
(b)   (iv) to
(c)    (ii) it
(d)   (iii) is

Question 6.
The following paragraph has not been edited. There is one error in each line against which a blank has been given. Write the error and the correction in your answer sheet against the correct blank number as given in the example. Remember to underline the word that you have supplied. 4
Research is an detailed study of a e.g. an
subject undertaking on a systematic (a)
basis in order to increase a stock of (b)
knowledge, including knowledge for man, (c)
culture and society that the use of this stock (d)
of knowledge to devise new applications.
Error                    Correction
e.g.        an                          a
(a) _ _ _ _ _               _ _ _ _ _
(b) _ _ _ _ _               _ _ _ _ _
(c) _ _ _ _ _                _ _ _ _ _
(d) _ _ _ _ _                _ _ _ _ _
Answer:
Error                                      Correction
(a) undertaking                   undertaken
(b) a                                            the
(c) for                                          of
(d) that                                      and

Question 7.
Rearrange the jumbled words and phrases into meaningful sentences. The first one has been done as an example.
Example : in / the highest / India has / population / livestock / the world India has the highest livestock population in the world.

(a) is / of milk / the country / also / producer / the highest
(b) is staring / but / at a / major / it / crisis / fodder
(c) due to / pressure / of / it / is / growing / population on land
(d) more / chief minister / farmers / grow / to / encouraging / fodder / is / the

Answer:

(a) The country is also the highest producer of milk.
(b) But it is staring at a major fodder crisis.
(c) It is due to pressure of growing population on land.
(d) The Chief Minister is encouraging farmers to grow more fodder.

 

SECTION-C
LITERATURE TEXTBOOK AND EXTENTED READING

Question 8.
Read the extract given below and answer the questions that follow:
To enhance the image of this long awaited friend in my imagination, I don’t want to got down the facts in this diary the way most people would do, but I want the diary to be my friend, and I’m going to call this friend ’Kitty’.
Since no one would understand a word of my stories to kitty if I were to plunge right in, I’d better provide a brief sketch of my life, much as I dislike doing so.

(a) Why does ’Anne call ’her’ a long awaited friend ?
(b) How does she want to begin her diary ?
(c) Find out a word from the extract which means the same as ’to increase to improve’.
(d) Who was Anne’s true friend.

OR

Read the lines given below and answer the questions that follow :
“I returned another to you exactly like it And it has taken us ten years to pay for it You can understand that it was not easy for us who have nothing.”

(a) Who isT?
(b) Why did it take ten years to pay for ’it’ ?
(c) Write the antonym of ’nothing’.
(d) Which word in the passage means the same as ’similiar’ ?

OR

Value Points:

(a) Matilda Loisel.
(b) Had no money, had to work hard to collect money to pay for the necklace.
(c) Everything.
(d) Exactly.

Detailed Answer:

(a) T is Matilda Loisel.
(b) It took ten years to return the money, collected to pay (as debt) for the lost necklace.
(c) Antonym of ’nothing’ is ’everything.’
(d) Exactly means the same as’similar’.

Answer:

(a) Anne called her so because she since long wanted to have a friend in which she could confide in, kitty her diary served her purpose.
(b) She wanted to begin her diary by giving an introduction.
(c) ’To enhance’ means ’to increase to improve’.
(d) Her diary,’kitty’.

Question 9.
Answer the following questions in 30-40 words each :

(a) ’Paper has more patience than people’. Elucidate.
(b) Who is Homov and why does he visit Chubukov ?
(c) Describe the lady in red. (A Questions of Trust).
(d) What does Noodle tell Think-Tank about the books ?

Answer:

(a) According to Anne Frank, people are not always interested in listening to what you are telling them. They get bored and lose patience, but it is not so with paper. You can go on writing whatever you like, and as long as you like.
(b) Lomov is a landowner in Russia. He is about thirty five years old which is a critical age for marriage. In order to put his proposal for Natalya, he visits Chubukov in his best dress and Chubukov thought that he had come to borrow money.
(c) She was a young and smart thief. She was very graceful and impressive. She spoke to Horace in an authoritative voice as if she was the mistress of the house.
(d) Value Point:
The Earthlings did not eat books but used them for communicaton.

Detailed Answer:
Intially Think-Tank consider books as a crude refreshment stand but later, Noodle informs him that the Earthings did not eat books they used them for communicaton.

Question 10.
Answer the following question in 100-120 words :
Whenever we want to achieve something, difficulties always come in our way. What did Vaili have to do to go and ride in a bus ?

OR

Do you agree that wild animals should be caged ? Comment ’yes’ or ’no’ giving reasons.
Answer:
Objective : To test local and global comprehension, themes and ideas of the text.
Move from general to specific.
One must be ambitious in life – Valli was so – a simple desire, to ride a bus – watched the bus, its schedule, listened to people’s conversation about their journey – fare – collected 30 paise (any other relevant points)
Detailed Answer:
Yes, it is true that whenever we want something, difficulties do come on our way. But one must be ambitious in life. Achieving goals require perseverance. Valli wanted to ride the bus, however, she did not have the money to do. The challenge in front of her was to arrange for the required amount of money. Valli had carefully saved whatever stray coins came her way, resisting every temptation to buy peppermints, toys, balloons and the like. Finally, she had collected 30 paise. Moreover, she watched the bus, its routine and schedule very carefully. She also listened to people’s conversation about their journey. But dint of her efforts, finally she accomplished her desire.

OR

Wild animals should not be caged. This is a well known fact that tiger is a royal species which is on the verge of extinction. In ancient times tigers moved around freely in the forests. But today they are caged and left in the zoo for the entertainment of people.
In fact, they are not meant for confinement. The result is that their off spring also do not learn to hunt, when they are caged. Caging wild animals also leads to disturbance of ecological balance. So, wild animals should be let free. They belong to the forest. Cages are not meant for a wild animal specially for a tiger.

Question 11.
Answer the following question in 200-250 words :
How did Miss Sullivan help Helen Keller when she was studying at Cambridge School ?
OR
Draw a pen-portrait of Martha Washington.
OR
Anne Frank’s statement, “What one Christian does is his own responsibility, what one Jew does- reflects on all Jews” present not only hatred for the jews but also their condition in the world. Comment.
OR
Draw a character sketch of Alfred Dussel.
Answer:
Objective : To test knowledge and appreciation of the text.
Marking : Content: 6 marks; Expression : 4 marks.
– Coherence and relevance of ideas and style = 2 marks
– Grammatical accuracy, appropriate words and spellings = 2 marks
No material for the blind available – teachers going at their normal pace – Miss
Sullivan’s help – Helen could keep pace – new subjects – spelled into her hand – finger alphabet –
attened all classes with Helen – no embossed books available (any other relevant points)

Detailed Answer:
Miss Sullivan had taken Helen by the hand across the fields to the banks of the Tennessee River. Sitting on the warm grass, she began the first lessons for Helen in the beneficence of nature. As Helen’s knowledge of these things grew, she felt more and more the delight of the world she lived in. Long before she learned to do a sum in arithmetic or describe the shape of the earth. She linked her earliest thoughts with nature and made her attuned to the beauty that abounds in the world. Her teaching methods were not par for the course. As no material for the blind was available at that time and teachers were going at their normal pace, Ms. Sullivan’s help enabled her to keep pace with them. Here, in combridge, she could not spell out everything in Helen’s hand all that was explained in the books and it was difficult to make her available the embossed books in time. But she believed in the natural capabilities of nature to educate the sportive Helen as the girl herself was so eager to learn from anything around her. Miss Sullivan understood the true capabilities of her student and designed her teaching methods accordingly.

OR

Value Points:
• Martha Washington – daughter of the cook who helped Helen’s mother.
– a coloured girl -of the same age
• Always seen together with Helen/ her constant companion.
– They would cut each other’s hair for fun.
– could very well understand Helen’s Sign language.
– always played together but was dominated by Helen.
• Had great love for mischief – used to go egg- hunting for the guinea-fowl eggs in the long grass with Helen.
– Spent a lot of time with Helen in the kitchen kneading dough balls, helping to make ice-cream, grinding coffee, feeding hens and Turkeys etc.
– Had sheds for storing corns and stables as source of interest.
– Very mischievous but submitted to Helen’s mischief / tyranny most of the
time.

Detailed Answer:
Martha Washington was one of the best early childhood friends of Keller. She was the daughter of the cook who helped Helen’s mother. She was a coloured girl of the same age of Helen. She had been her constant companion. She had a great love for Helen. They always played together.
She was a gentle and caring girl. She generally submitted to Keller’s tyranny and never created a situation of a hand-to-hand encounter, as it happens generally in childhood. She shared a great deal of time with Helen in the kitchen, kneading dough balls, helping each other to make ice-cream, grinding coffee, feeding hens and turkeys etc. She could very well understand her sign language. She was also a great partner of Helen in doing mischiefs.
They would cut each other’s hair for fun. She had a credit of bringing happy and playful days in the darkened life of Helen but submitted to Helen’s mischief most of the time.

OR

Value Points:

• Had misconception about Jews.
• German’s negative attitude towards Jews.
• Wrong opinion of the Christians towards Jews who were denouncing their helpers and causing them to suffer the dreadful fate and punishment.
• Germans misunderstood and maltreated Jews.
• Jews were regarded as lesser beings who were oppressed by the Germans.
• Only hope from the Dutch to be fair to them.

Detailed Answer:
Anne had developed a great hatred for Jews. It can be said that she had misconception about Jews. In fact all the Germans had negative attitude towards Jews. Even Christians had also the wrong opinion towards Jews. They were denouncing their helpers and causing them to suffer the dreadful fate and punishment. Jews were not only misunderstood by Germans but also were maltreated by them. They were regarded as lesser beings so they were oppressed by them, Jews had the only hope that they would be fair to them in behaviour as well as in attitude. Otherwise, their condition was pitiable all over the world.
Even Anne’s statement is also symbolic of the same attitude. If something wrong was done by any Christian, then only that very person was considered responsible for the same but the scenario was different in the case of Jews. If some misdeed was performed by any of the Jews, the whole community was taken as responsible. In this way, they had to bear maltreatment done towards them.

OR

Value Points :

1. Dussel shared room with Anne in the Annexe.
2. Selfish old man
3. Enjoys creating trouble between Anne and her mother.
4. Puts Miep into peril by demanding a banned book.
5. Hides food in his cupboard – does not share with anyone, not even with those who always help him.
6. Rude, cannot speak politely.
7. Poor hygiene

Detailed Answer:
Alfred Dussel was a dentist and an acquaintance of the Franks who hid with them in the Annexe. He shared a room with Anne. Anne suffered the brunt of his odd personal hygiene habits, pedantic lectures and controlling tendencies. Mr. Dussel’s wife was a Christian, so she did not go into hiding, and he was separated from her. He never cared for the feelings of others and turned out to be an irresponsible person. He was the eighth entrant of the house. The other residents of the Annexe found him to be a selfish man who never bothered to care about others. None of them ever found him to be helpful in any matter. He was always confined to himself. The people of the Annexe had grown a dislike towards him. At many occasions, he committed a mistake, later apologized for it but only to repeat it again e.g., he put Miep into peril by demanding a banned book. He was an ungrateful personality who showed an irresponsible behaviour through out his stay at the Annexe.
Anne disliked him for his self-centred nature. He often used to scold her and made it a point to tell her about her short coming. Anne, had shared her room with him but when she asked him to let her use the table for two more hours, he bluntly refused, giving Anne a shock. He also enjoyed creating trouble between Anne and her mother. He was not in the good books of others as even the residents found that he had started hiding eatables in the cupboard.
He was an irresponsible man as he disobeyed the restrictions, posed on the residents due to the war. He died in a concentration camp in December 1944.

We hope the Solved CBSE Sample Papers for Class 10 English Set 2, help you. If you have any query regarding CBSE Sample Papers for Class 10 English Solved Set 2, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here