Our Country India Class 6 Extra Questions Geography Chapter 7

0
10

Our Country India Class 6 Extra Questions Social Science Geography Chapter 7

NCERT Extra Questions for Class 6 Social Science Geography Chapter 7 Our Country India

Our Country India Class 6 Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.
Define Polyps. How are coral islands formed?
Answer:

  • Coral are tiny marine animals. They are called polyps.
  • When the living polyps die their skeletons are left. Other polyps grow on top of the hardened skeleton which grow higher and higher in course of time. Thus coral islands are formed.

Our Country India Class 6 Extra Questions Short Answer Type

Question 1.
Describe the boundaries of India.
Answer:
Boundaries of India.

  • India is a country of vast geographical expanse.
  • It is bounded by the mighty Himalayas in the north.
  • Arabian sea bounds it in the west.
  • Bay of Bengal forms its boundary in the east.
  • Indian ocean bounds it in the south.

Question 2.
How is India a country of vast geographical expanse?
Answer:

  • India has an area of about 32.8 crore hectares.
  • Its north-south extent from Kashmir to Kanyakumari is about 3200 kms.
  • It extends east-west from Arunachal Pradesh to Kuchchh over 2900 kms.
  • The lofty mountains, the Thar desert, the Northern plains, Peninsular Plateau, east and west coasts and islands present a diversity of land forms.

Question 3.
How does unity in diversity exist in India?
Answer:

  • There is a great variety in climate, vegetation, wildlife as well as language and culture in India.
  • In this diversity there is unity. It is reflected in traditions that bind us as one nation.
  • India has a population of 122 crore according to Census of 2011.
  • It is the second most populous country of the world after China.

Question 4.
Enumerate the physical divisions of India.
Answer:
Physical Divisions of India:

  • The Himalayan Mountains
  • The North Indian Plains
  • The Pennisular Plateau
  • The Islands
  • The Coastal Plains.

Question 5.
Define delta. Which delta is the world’s largest delta? Where is it situated?
Answer:
Delta:  Delta is triangular deposition of the debris brought and deposited by rivers at their mouth. The Ganga and the Brahmaputra form the world’s largest delta.
Our Country India Class 6 Extra Questions Geography Chapter 7 S - Q5
The Sunderban delta is situated at the mouth of the Ganga and Brahmaputra rivers at the head of the Bay of Bengal.

Question 6.
Distinguish between Western Ghats and Eastern Ghats.
Answer:

The Western Ghats The Eastern Ghats
1. The western edge of the Peninsular plateau is called the western ghats. 1. The eastern edge of the Peninsular plateau is called eastern ghats.
2. They are continuous. 2. They are discontinuous as they are broken at places.
3. They consist of Sahyadri, the Nilgiri, the Annamalai and the Cardamom hills. 3. They consist of Mahendra Giri and Malaya Giri ranges.
4. Their height ranges between 1000 and 1600 metre from mean sea level. 4. Their height is 300 to 900 metres from mean sea level.

Question 7.
What is the locational extent of India? State the effect of East-West extent of India on time.
Answer:
Location.

  • India is located in the Northern hemisphere in respect of latitudes and the Eastern hemisphere in respect of longitudes.
  • Tropic of Cancer (23°30′ N) passes almost through the middle of the country.
  • From South to North, India is located between 6°4′ N latitudes and 37°6′ N latitudes.
  • From West to East, India extends between 68°7′ E and 97°25′ E longitudes.

Effect of East-West extent on Time:

  • The west to east extent leads to difference in local time from meridian to meridian.
  • The local time changes by 4 minutes for every 1° difference in longitude (meridian).
  • The time difference between the two extreme west and east points (Gujarat and Arunachal Pradesh) of India is about 2 hours.
  • The sun rises 2 hours earlier in the east than in the west.
  • The local time of 82°30′ E longitude is taken as the Indian Standard Time.
  • This longitude is known as the Standard Meridian of India.
  • Its time is taken as standard throughout the country.
  • All watches in the country run according to the time of this meridian.
  • Its time is called as 1ST.

Question 8.
Describe the neighbouring countries of India.
Answer:
India’s Neighbours

  • India’s neighbours are those countries which have common boundaries with India.
  • There are seven countries which have common land boundaries with India.
  • They are Pakistan, Afghanistan, Nepal, Bhutan, Myanmar, Bangladesh and China.
  • In the Indian Ocean our island neighbours-Sri Lanka and Maldives lie.
  • Sri Lanka is separated from India by the Palk Strait.

Our Country India Class 6 Extra Questions Geography Chapter 7 S - Q8

Our Country India Class 6 Extra Questions Long Answer Type

Question 1.
Describe the Himalayas.
Answer:
The Himalayas:

  • The Himalayas stands as sentinels in the North.
  • They are the lofty snow capped Himalayas.
  • Himalaya means ‘the Abode of Snow’.

The Himalayan mountains are divided into three main parallel ranges.

  • The northernmost is the Great Himalayas or Himadri. The world’s highest peaks like Mt. Everest, Kanchanjunga are located in this range.
  • Middle Himalayas or Himachal lies to the South of Himadri. Numerous popular hill stations are situated here. Mussorie, Chakrata, Dharmashala, Kullu and Manali are important hill stations.
  • The Shiwaliks are the southernmost range of the Himalayas. It has several longitudinal valleys called ‘dunes’. Dehradun, Kotharidun, Patlidun are some examples of these valleys.

Question 2.
Give an account of the Northern Indian Plains.
Answer:
The Northern Indian Plains

  • The Northern Indian plains lie to the south of the Himalayas.
  • They are generally plain and flat.
  • Alluvial deposits laid down by the rivers have formed these plains.
  • Ganga, Brahmaputra and their tributaries flow through these plains.
  • They provide fertile land for cultivation. Hence high density of population is found in the plains.

Thar desert lies in the western part of India. It is a dry, hot and sandy stretch of land.

  • It has very little vegetation.
  • Very few people live in this desert.

Question 3.
Explain major features of Peninsular Plateau.
Answer:
Peninsular Plateau:
South of the northern plains lies the Peninsular plateau.

  • It is triangle shaped.
  • Its relief is highly uneven.
  • It has numerous hill ranges and valleys. Aravali hills is one of the oldest ranges of the world. It borders the plateau on the northwest side.
  • The Vindhyas and the Satpuras are the other important ranges.
  • Narmada and Tapi flow through these ranges. They are west flowing rivers. They drain water into the Arabian sea.
  • The Western Ghats or Sahyadris border the plateau in the west and the Eastern Ghats form its eastern boundary.

Our Country India Class 6 Extra Questions Geography Chapter 7 L - Q3

  • Western Ghats are almost continuous.
  • The Eastern Ghats are broken and uneven.
  • The plateau is rich in minerals. Coal and iron-ore are the important minerals found on this plateau.

Question 4.
Describe the Coastal Plains and the Island groups.
Answer:
The Coastal Plains.

  • To the west of the Western Ghats and to the east of Eastern Ghats the Coastal Plains lie.
  • The Western Coastal Plains are very narrow.
  • Narmada and Tapi, the only west flowing rivers drain this coastal plain. The Eastern Coastal Plains are broad.
  • Numerous east flowing rivers, like Mahanadi, Godavari, Krishna and Kaveri drain water into the Bay of Bengal.
    They have formed fertile deltas at their mouth.

Islands:
Two groups of islands are also an integral part of India.

  • Lakshadweep Islands are located in the Arabian sea.
  • These are coral islands located off the coast of Kerala.
  • The Andaman and the Nicobar Islands lie to the south-east of the Indian mainland in the Bay of Bengal.

Question 5.
With the help of a map of India describe the political and ad:n nislr;oi. visions of India,
Answer:
Political and Administrative Divisions of India.

  • India is a vast country.
  • It has been divided into 29 states and 7 union territories for administrative purpose.
  • New Delhi is the capital of India.
  • The states have been formed mainly on the basis of languages. Rajasthan is the largest state and Goa is the smallest state in terms of area.
  • The states are further divided into districts.
States/Union Territories Area (sq. km) Capital
1. Andhra Pradesh 1,60,205 Hyderabad
2. Arunachal Pradesh 83,743 Itanagar
3. Assam 78,438 Dispur
4. Bihar 94,163 Patna
5. Goa 3,702 Panaji
6. Gujarat 1,96,024 Gandhi Nagar
7. Haryana 44,212 Chandigarh
8. Himachal Pradesh 55,673 Shimla
9. Jammu and Kashmir 2,22,236 Srinagar
10. Karnataka 1,91,791 Bangaluru
11. Kerala 38,863 Thiruvananthapuram
12. Madhya Pradesh 3,08,346 Bhopal
13. Maharashtra 3,07,713 Mumbai
14. Manipur 22,327, Imphal
15. Meghalaya 22,429 Shillong
16. Mizoram 21,081 Aizwal

 

17. Nagaland 16,579 KoKima
18. Orissa 1,55,707 Bhubaneshwar
19.  Punjab 50,362 Chandigarh
20. Rajasthan 3,42,239 Jaipur
21. Sikkim 7,096 Gangtok
22. Tamil Nadu 1,30,058 Chennai
23. Tripura 10,491 Agartala
24. Uttar Pradesh 2,38,566 Lucknow
25. West Bengal 88,752 Kolkata
26. Chattisgarh 1,35,194 Raipur
27. Jharkhand 79,714 Ranchi
28. Uttaranchal 55,845 Dehradun
29. Telangna 1,12,077 Hyderabad
30. Andaman and Nicobar Islands 8,249 Port Blair
31. Chandigarh 114 Chandigarh
32. Dadar and Nagar Haveli 491 Silwasa
33. Daman and Diu 112 do
34. Delhi 1,483 New Delhi
35. Lakshadweep 32 Kawaratti
36. Pondicherry 492 Pondicherry
INDIA 32,87,263

Question 6.
Describe Himalayan rivers of India.
Answer:
The Himalayan Rivers are further divided into two sub-groups:

  1. The Indus River System and
  2. The Ganga-Brahmaputra River System.

1.  The Indus River System. Rivers of this system originate in the western Himalayas and western Tibetan plateau. They flow from north-east to north and then towards south-west, and fall into the Arabian sea. Major rivers of the system are the Indus and its tributaries like the Satluj, the Jhelum, the Chenab, the Beas and the Ravi. The Indus is believed to have been originated before the building of the Himalayas. Hence it is called an antecedent drainage.

These rivers flow through Punjab and Haryana and then through Pakistan before falling into the Arabian Sea.

2. The Ganga-Brahmaputra River System. This river system originates in the Himalayas, the Tibet Plateau, flows into the great plains of the north from west to east and then falls into the Bay of Bengal.

Major rivers of this system are the Ganga and its tributaries, the Yamuna and its tributaries like Chambal and Betwa, the Brahmaputra and its tributaries. The Ganga’s tributaries are Yamuna, Gomti, Sharda, Ghaghara, Gandak, Kosi, Tista. All these rivers have
Our Country India Class 6 Extra Questions Geography Chapter 7 L - Q6
formed the great plains of the north. They are most fertile areas of the world. Agriculture is the main occupation of the people. Ganga-Brahmaputra Delta is the largest delta of the world.

Question 7.
Describe the Peninsular River system of India.
Answer:
Peninsular River System. Peninsular river system is further sub-divided as:

  1. Rivers flowing into the Arabian sea and
  2. Rivers flowing into the Bay of Bengal.

1. Rivers which flow into the Arabian sea include the Narmada and the Tapti (Tapi). They originate on the Deccan plateau and flow westwards into the Arabian sea. These rivers form estuaries and not delta.

2. Rivers flowing into the Bay of Bengal are Mahanadi, Godavari, Krishna and Kaveri. All these rivers form deltas. Most of the Peninsular rivers are rapid flowing as the terrain through which they flow is hard and sloppy. They are ideal for generating hydel power.

Our Country India Class 6 Extra Questions Multiple Choice Questions

Choose the correct answer:

Question 1.
In which direction of India is the Himalayas located?
(a) East
(b) West
(c) North
(d) South
Answer:
North

Question 2.
Where is the Bay of Bengal?
(a) In the east direction of India
(b) In the West direction of India
(c) In the north direction of India
(d) In the South direction of India
Answer:
In the east direction of India

Question 3.
India is located in the
(a) northern hemisphere
(b) Southern hemisphere
(c) both and : (a) and (b)
(d) none of these
Answer:
northern hemisphere

Question 4.
Which country shares land boundaries with 7 countries?
(a) China
(b) Australia
(c) India
(d) Africa
Answer:
India

Question 5.
Where does the Great Indian desert lie?
(a) In the eastern part of India
(b) In the western part of India
(c) In the northern part of India
(d) In the southern part of India
Answer:
In the western part of India

6. What lies to the south of northern plains of India?
(a) Great Indian desert
(b) Peninsular plateau
(c) Vindhyas
(d) Western Ghats
Answer:
Peninsular plateau

Question 7.
Where do the rivers Mahanadi, Godavari, Krishna and Kaveri drain?
(a) Western Ghats
(b) Lakshadweep
(c) Bay of Bengal
(d) None of these
Answer:
Bay of Bengal

Question 8.
The Indian island in the Arabian sea is known as
(a) Andaman and Nicobar Island
(b) Maldives
(c) Lakshadweep
(d) None of these
Answer:
Lakshadweep

9. Which hills are located in Rajasthan?
(a) Aravali hills
(b) Western Ghats
(c) Himalayas
(d) All of these
Answer:
Aravali hills

Question 10.
Number of states in India divided for administrative purpose is
(a) 21
(b) 23
(c) 25
(d) 28
Answer:
28

Question 11.
How many Union Territories are there in India?
(a) 4
(b) 6
(c) 7
(d) 8
Answer:
7

Question 12.
Which is the National Capital of India?
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) New Delhi
Answer:
New Delhi

Extra Questions for Class 6 Social Science

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here