On The Trial of the Earliest People Class 6 Extra Questions History Chapter 2

0
10

On The Trial of the Earliest People Class 6 Extra Questions Social Science History Chapter 2

NCERT Extra Questions for Class 6 Social Science History Chapter 2 On The Trial of the Earliest People

On The Trial of the Earliest People Class 6 Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.
What was Tushar doing?
Answer:
Tushar was going from Delhi to Chennai.

Question 2.
How was Tushar going and why was he going?
Answer:
Tushar was going by train to attend his cousin’s wedding.

Question 3.
Do you know when trains were used first of all?
Answer:
Yes, I know that trains were first of all used about 150 years ago.

Question 4.
When were the buses used first of all?
Answer:
The buses were used by the people about 150 years after the trains were introduced.

Question 5.
Write the name given to pre-historic age.
Answer:
Old Stone Age or Palaeolithic Age or Earnest Stone Age.

Question 6.
What is Stone Age?
Or
Define Stone Age.
Answer:
In the pre-historic age or period when mainly tools, weapons and implements made of stone were used, that period is known as Stone Age.

Question 7.
What do you mean by “Neolithic Age”?
Answer:
The word Neo means new and Lithic means stone. We can say the meaning of “Neolithic Age” is New Stone Age.

Question 8.
What is flint?
Answer:
A flint is a hard grey stone that can produce a spark, whenever it is rubbed.

Question 9.
Mention important historical events against the following dates:
(1) 12,000-10,000 years ago
(2) 10,000 years ago
Answer:

Dates Events
1. 12,000-10,000 years ago The Mesolithic period
2. 10,000 years ago The beginning of the Neolithic Age

Question 10.
Match the contents of the following columns correctly:

Column A Column B
1. Chalcolithic Age (a) discovery of agriculture
2. Palaeolithic Age (b) discovery of metal
3. Neolithic Age (c) considered animal very important
4. Megalithic Age (d) hard grey stone
5. Flint (e) discovery of fire by man

Answer:
1. – (b)
2. – (e)
3. – (a)
4. – (c)
5. – (d).

Question 11.
Take an outline map of the Indian subcontinent and show the following important archaeological sites (with names):
(1) Burzahom
(2) Mehrgarh
(3) Bhimbetka
(4) Mumbai
(5) Inamgaon
(6) Kolkata. (Anythree)
Answer:
On The Trial of the Earliest People Class 6 Extra Questions History Chapter 2 V - Q11

On The Trial of the Earliest People Class 6 Extra Questions Short Answer Type

Question 1.
Explain the term “Palaeolithic Age”.
Answer:

  • The word “Palaeolithic” is derived from two Greek (language) words—Palaeo and Lithic.
  • The literary meaning of Palaeo is old one, the literary meaning of Lithic is Stone.
  • In short we can say that the term “Palaeolithic Age” stands for old Stone Age or the earliest Stone Age.

Question 2.
Who were the earliest people of the Indian subcontinent? Write a few lines about them.
Answer:

  • The earliest people lived in Indian subcontinent as early as two million years ago. Today they are called hunter-gatherers.
  • The name comes from the way in which they got their food, by wild animals, caught fish and birds and by gathering fruits, roots, nuts, seeds, leaves, stalks and eggs.

Question 3.
Discuss in short the art of Rock Paintings done by the people of the early stone age.
Answer:

  • Many of the caves in which the early people lived in the Palaeolithic and Mesolithic periods have painting on the walls.
  • Some of the best examples are from Madhya Pradesh and Southern Uttar Pradesh.
    These paintings show wild animals, drawn, with great accuracy and skill.

On The Trial of the Earliest People Class 6 Extra Questions Long Answer Type

Question 1.
How do we know about hunter-gatherers? Write also about their tools.
Answer:

  • Archaeologists have found some of the things people made and used. It is likely that
    people made and used tools of stone and bone, of which stone tools have survived
    best.
  • Some of stone tools were used for cutting wood, which was used as firewood. Wood was also used to make huts and tools.
  • Other stone tools were used to cut meat and bone, scrape barks and hides, chop fruit and roots. Some may have been attached to handle bone or wood, to make spears and arrows for hunting.

Question 2.
Discuss living places or sites of hunter-gatherers of the subcontinent.
Answer:

  • Some sites known as habitation sites, are places where people of the subcontinent lived. These include caves and rock shelters.
  • Many living places or sites of the hunter-gatherers are located near sources of water (rivers, lakes, springs etc.)
  • People choose natural caves because they provided shelter from the rain, heat and wind.
  • Natural rock shelters were close to the Narmada Valley, while natural caves were found in the Vindhyas and the Deccan Plateau.

Question 3.
What do you mean by “Factory Sites” and “Habitation-cum-factory”?
Answer:

1. As in Stone Age, stone tools and implements were important. Therefore, the people
(hunter-gatherers) tried to find places where good quality stone was easily available.

  • Places where natural stone was found and where people made tools are known as factory sites.

2. Usually, we find blocks of stone, tools that were made and perhaps discarded
because they were not perfect and chips of waste stone left behind at these sites (i.efactory sites).

  • Sometimes, people lived here for longer spells of time.
  • These sites are called habitation-cum-factory sites.

Question 4.
Discuss “Making Stone Tools” by the people of Stone Age.
Answer:
Making Stone Tools. Stone tools were probably made using two different techniques:
1. The first is called stone on stone. Here,

  • the pebble from which the tool was to be made (also called the core) was held in one hand.
  • Another stone, which was used as a hammer was held in the other hand.
  • The second stone was used to strike off flakes from the first, till the required shape was obtained.

2. Pressure flaking:

  • Here the core was placed on a firm surface.
  • The hammer stone was used on a piece of bone or stone that was placed on the core, to remove flakes that could be shaped into tools.

Question 5.
What were the main effects of changing environment on rearing of animals and other activities?
Answer:

1. Around 12,000 years ago, there were major climatic changes with a shift to relatively warm conditions.

  • In many areas, this led to the development of grass lands, and animals that depended on grass, such as deer, antelope, goat, sheep and cattle, flourished.

2. Those who hunted animals now followed them, learning about their food habits and
their breeding seasons.

  • It is likely that this helped people to start thinking about herding and rearing some animals themselves.

3. Fishing also became an important activity of the people.

4. This was also a time when several grain bearing grasses, including wheat, barley and rice grew naturally in different parts of the subcontinent.

  • Men, women and children probably collected these grains as food, and learnt where they grew, and when they ripened.
  • This may have led them to think about growing plants on their own.

Question 6.
Explain the following words:
(a) Palaeolithic
(b) Mesolithic and
(c) Neolithic
Answer:

(a) Palaeolithic

  • The earliest period of the Stone Age is called the Palaeolithic.
  • This comes from two Greek words, ‘Palaeo’ meaning old, and ‘lithos’ meaning stone.
  • The name points to the importance of finds of stone tools.
  • The Palaeolithic period extends from 2 million years ago to about 12,000 years ago.
  • This long stretch of time is divided into the Lower, Middle and Upper Palaeolithic.

(b) Mesolithic

  • The period when we find environmental changes, beginning about 12,000 years ago till about 10,000 years ago is called the Mesolithic (middle stone).
  • Stone tools found during this period are generally tiny and are often called
    microliths.
  • Microliths were probably stuck on to handles of bone or wood to make tools such as saws and sickles.
  • Older varieties of tools continued to be in use.

(C) Neolithic

  • The next age (i.e., from the Mesolithic) from about 10,000 years ago, is known as the Neolithic.
  • In this Stage farming and herding began and the people started leading a settled life.

On The Trial of the Earliest People Class 6 Extra Questions Multiple Choice Questions

Choose the correct answer:

Question 1.
When were the trains used first?
(a) 200 years ago
(b) 250 years ago
(c) 150 years ago
(d) 300 years ago
Answer:
150 years ago

Question 2.
Why did hunter-gatherers move from place to place?
(a) In search of food
(b) In search of shelters
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
Both (a) and (b)

Question 3.
Where is water found?
(a) In lakes
(b) In streams
(c) In rivers
(d) All of these
Answer:
All of these

Question 4.
How did the ancient people travel?
(a) By buses
(b) By trains
(c) By ships
(d) On foot
Answer:
On foot

Question 5.
Who had found the things which were made and used by the hunters?
(a) Astrologists
(b) Archaeologists
(c) Psychologists
(d) None of these
Answer:
Archaeologists

Question 6.
In the ancient times tools were made up of which material?
(a) Stone
(b) Wood
(c) Bone
(d) All of these
Answer:
All of these

Question 7.
For what purpose were the stone tools used?
(a) To cut meat and bone
(b) To chop fruits and roots
(c) To make spears and arrows
(d) All of these
Answer:
All of these

Question 8.
Places where the people made tools are known as
(a) factory sites
(b) residence sites
(c) habitation site
(d) none of these
Answer:
factory sites

Question 9.
By which techniques were the stone tools made?
(a) Stone on stone technique
(b) Pressure flaking
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
Both (a) and (b)

Question 10.
What did indicate the finding of ash?
(a) Water
(b) Ice
(c) Fire
(d) All of these
Answer:
Fire

Question 11.
For what purpose did the men, women and children collect the grains?
(a) For food
(b) For growing crops
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
Both (a) and (b)

Question 12.
In which state were the eggs of Ostrich found?
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Delhi
(d) Noida
Answer:
Maharashtra

Question 13.
In which site were a large number of tools used for all sorts of activity, found?
(a) Habitation site
(b) Factory site
(c) Habitation cum factory site
(d) None of these
Answer:
Habitation cum factory site

Question 14.
When was the Mesolithic period?
(a) 6000-7000 years ago
(b) 7000-8000 years ago
(c) 8000-9000 years ago
(d) 12,000-10,000 years ago
Answer:
12,000-10,000 years ago

Extra Questions for Class 6 Social Science

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here