NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integers Ex 7.5

0
25

Get Free NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integers Ex 7.5 PDF. Integration Class 12 Maths NCERT Solutions are extremely helpful while doing your homework. Exercise 7.5 Class 12 Maths NCERT Solutions were prepared by Experienced LearnCBSE.in Teachers. Detailed answers of all the questions in Chapter 7 Maths Class 12 Integrals Exercise 7.5 provided in NCERT Textbook.

Free download NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Exercise 7.5 Integrals PDF in Hindi Medium as well as in English Medium for CBSE, Uttarakhand, Bihar, MP Board, Gujarat Board, BIE, Intermediate and UP Board students, who are using NCERT Books based on updated CBSE Syllabus for the session 2019-20.

The topics and sub-topics included in the Integrals chapter are the following:

Section Name Topic Name
7 Integrals
7.1 Introduction
7.2 Integration as an Inverse Process of Differentiation
7.3 Methods of Integration
7.4 Integrals of some Particular Functions
7.5 Integration by Partial Fractions
7.6 Integration by Parts
7.7 Definite Integral
7.8 Fundamental Theorem of Calculus
7.9 Evaluation of Definite Integrals by Substitution
7.10 Some Properties of Definite Integrals

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integers Ex 7.5

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integers Ex 7.5 are part of NCERT Solutions for Class 12 Maths. Here we have given Class 12 Maths NCERT Solutions Integrals Ex 7.5

Question 1.
(frac { x }{ (x+1)(x+2) })
Solution:
NCERT Solutions Maths Class 12 Ex 7.5 Q 1
Question 2.
(frac { 1 }{ { x }^{ 2 }-9 } )
Solution:
NCERT Solutions Maths Class 12 Ex 7.5 Q 2
Question 3.
(frac { 3x-1 }{ (x-1)(x-2)(x-3) })
Solution:
NCERT Solutions Maths Class 12 Ex 7.5 Q 3
Question 4.
(frac { x }{ (x-1)(x-2)(x-3) })
Solution:
NCERT Solutions Maths Class 12 Ex 7.5 Q 4
Question 5.
(frac { 2x }{ { x }^{ 2 }+3x+2 } )
Solution:
Chapter 7 Class 12 Maths Ex 7.5 Q 5
Question 6.
(frac { 1-{ x }^{ 2 } }{ x(1-2x) } )
Solution:
Chapter 7 Class 12 Maths Ex 7.5 Q 6
Question 7.
(frac { x }{ left( { x }^{ 2 }+1 right) left( x-1 right) } )
Solution:
Chapter 7 Class 12 Maths Ex 7.5 Q 7
Chapter 7 Class 12 Maths Ex 7.5 Q 7 - i
Question 8.
(frac { x }{ { left( x-1 right) }^{ 2 }left( x+2 right) } )
Solution:
Class 12 Integration NCERT Solutions Ex 7.5 Q 8
Question 9.
(frac { 3x+5 }{ { x }^{ 3 }-{ x }^{ 2 }-x+1 } )
Solution:
Class 12 Integration NCERT Solutions Ex 7.5 Q 9
Question 10.
(frac { 2x-3 }{ ({ x }^{ 2 }-1)(2x+3) } )
Solution:
Class 12 Integration NCERT Solutions Ex 7.5 Q 10
Question 11.
(frac { 5x }{ (x-1)({ x }^{ 2 }-4) } )
Solution:
Class 12 Integration NCERT Solutions Ex 7.5 Q 11
Question 12.
(frac { { x }^{ 3 }+x+1 }{ { x }^{ 2 }-1 } )
Solution:
Class 12 Integration NCERT Solutions Ex 7.5 Q 12
Question 13.
(frac { 2 }{ (1-x)(1+{ x }^{ 2 }) } )
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Miscellaneous Exercise Q 13
Question 14.
(frac { 3x-1 }{ { (x+2) }^{ 2 } } )
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Miscellaneous Exercise Q 14
Question 15.
(frac { 1 }{ { x }^{ 4 }-1 } )
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Miscellaneous Exercise Q 15
Question 16.
(frac { 1 }{ x({ x }^{ n }+1) } )
[Hint : multiply numerator and denominator by xn-1 and put xn = t ]
Solution:
Class 12 Maths Ex 7.5 Q 16
Class 12 Maths Ex 7.5 Q 16 - i
Question 17.
(frac { cosx }{ (1-sinx)(2-sinx) } )
Solution:
Class 12 Maths Ex 7.5 Q 17
Question 18.
(frac { left( { x }^{ 2 }+1 right) left( { x }^{ 2 }+2 right) }{ left( { x }^{ 2 }+3 right) left( { x }^{ 2 }+4 right) } )
Solution:
Class 12 Maths Ex 7.5 Q 18
Class 12 Maths Ex 7.5 Q 18 - i
Question 19.
(frac { 2x }{ ({ x }^{ 2 }+1)({ x }^{ 2 }+3) } )
Solution:
NCERT Class 12 Maths Ex 7.5 Q 19
Question 20.
(frac { 1 }{ x({ x }^{ 4 }-1) } )
Solution:
NCERT Class 12 Maths Ex 7.5 Q 20
Question 21.
(frac { 1 }{ { e }^{ x }-1 } )
Solution:
NCERT Class 12 Maths Ex 7.5 Q 21
Question 22.
choose the correct answer in each of the following :
(int { frac { xdx }{ (x-1)(x-2) } equals } )
(a) (logleft| frac { { (x-1) }^{ 2 } }{ x-2 } right| +c)
(b) (logleft| frac { { (x-2) }^{ 2 } }{ x-1 } right| +c)
(c) (logleft| left( frac { x-{ 1 }^{ 2 } }{ x-2 } right) right| +c)
(d) log|(x-1)(x-2)|+c
Solution:
NCERT Class 12 Maths Ex 7.5 Q 22
Question 23.
(int { frac { dx }{ x({ x }^{ 2 }+1) } equals } )
(a) (log|x|-frac { 1 }{ 2 } log({ x }^{ 2 }+1)+c )
(b) (log|x|+frac { 1 }{ 2 } log({ x }^{ 2 }+1)+c )
(c) (-log|x|+frac { 1 }{ 2 } log({ x }^{ 2 }+1)+c)
(d) (frac { 1 }{ 2 } log|x|+log({ x }^{ 2 }+1)+c )
Solution:
NCERT Class 12 Maths Ex 7.5 Q 23

NCERT Solutions for Class 12 Maths Exercise 7.5 in Hindi

प्रश्न 1 से 21 तक के प्रश्नों में परिमेय फलनों का समाकलन कीजिए

प्रश्न 1.
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Exercise 7.5
हल-
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Exercise 7.5 in PDF
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Exercise 7.5 free download

प्रश्न 2.
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Exercise 7.5 for up board
हल-
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Exercise 7.5 for mp board

प्रश्न 3.
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Exercise 7.5 for gujrat board
हल-
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Exercise 7.5 in English Medium
7.5 class 12 maths

प्रश्न 4.
12th Maths Exercise 7.5
हल-
Class 12 Ex. 7.5

प्रश्न 5.
Ex. 7.5 sols Class 12 Maths
हल-
12 Maths Exercise 7.5 solutions

प्रश्न 6.
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Exercise 7.5 all question answers
हल-
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Exercise 7.5 in Hindi Medium
Class 12 Maths Exercise 7.5

प्रश्न 7.
Class 12 Maths Exercise 7.5 in PDF
हल-
Class 12 Maths Exercise 7.5 in Hindi
Class 12 Maths Exercise 7.5 all answers

प्रश्न 8.
Class 12 Maths Exercise 7.5 sols
हल-
12th Maths Ex. 7.5

प्रश्न 9.
12th Maths Ex. 7.5 sols in hindi
हल-
12th Maths Ex. 7.5 sols
Ex. 7.5

प्रश्न 10.
Exercise 7.5 all questions
हल-
Download Ex. 7.5
12th Maths Ex. 7.5 free pdf

प्रश्न 11.
chapter 7 maths class 12
हल-
class 12 maths chapter 7 solutions

प्रश्न 12.
ncert solutions for class 12 maths chapter 7 pdf
हल-
ncert solutions for class 12 maths integrals
ncert class 12 maths solutions

प्रश्न 13.
integration solutions class 12
हल-
ncert solutions of integrals

प्रश्न 14.
ch7 maths class 12
हल-
class 12 maths ncert solutions chapter 7

प्रश्न 15.
class 12 maths chapter 7
हल-
ncert maths class 12

प्रश्न 16.
ncert maths solutions class 12
हल-
ncert solution for class 12 maths chapter 7

प्रश्न 17.
class 12 integration ncert solutions
हल-
ncert solution for class 12 maths

प्रश्न 18.
ncert maths class 12 solutions
हल-
maths ncert solutions class 12 chapter 7
ncert solutions maths class 12 chapter 7

प्रश्न 19.
maths class 12 ncert solutions chapter 7
हल-
class 12 integrals solutions

प्रश्न 20.
class 12 maths chapter 7 ncert solutions
हल-
class 12 maths chapter 7 ncert solutions
learncbse.in class 12

प्रश्न 21.
class 12 integrals ncert solutions
हल-
maths class 12 chapter 7 ncert solutions

प्रश्न 22.
integration ncert solution
हल-
solution of integration class 12

प्रश्न 23.
UP Board Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Ex 7.5
हल-
UP Board Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Exercise 7.5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here