NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics Ex 15.2

0
12

Get Free NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics Ex 15.2 PDF in Hindi and English Medium. Statistics Class 11 Maths NCERT Solutions are extremely helpful while doing your homework. Statistics Ex 15.2 Class 11 Maths NCERT Solutions were prepared by Experienced LearnCBSE.in Teachers. Detailed answers of all the questions in Chapter 15 Class 11 Statistics Ex 15.2 provided in NCERT Textbook.

Free download NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics Ex 15.2 PDF in Hindi Medium as well as in English Medium for CBSE, Uttarakhand, Bihar, MP Board, Gujarat Board, BIE, Intermediate and UP Board students, who are using NCERT Books based on updated CBSE Syllabus for the session 2019-20.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Ex 15.2

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics Ex 15.2
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics Ex 15.2

Find the mean and variance for each of the data in Exercises 1 to 5.

Question 1.
6, 7, 10, 12, 13, 4, 8, 12
Solution:
Here xi = 6, 7, 10, 12, 13, 4, 8, 12
∴ Σxi = 6 + 7 + 10 + 12 + 13 + 4 + 8 + 12 = 72
n = 8
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics 25
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics 26

Question 2.
First n natural numbers
Solution:
Here xi = 1, 2, 3, 4, ……….n
vedantu class 11 maths Chapter 15 Statistics 27

Question 3.
First 10 multiples of 3
Solution:
Here xi = 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 27, 30,
Σxi = 3 + 6 + 9 + 12 + 15 + 18 + 21 + 24 + 27 + 30 = 165
n = 10
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics 28

Question 4.
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics 29
Solution:
vedantu class 11 maths Chapter 15 Statistics 30

Question 5.
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics 31
Solution:
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics 32

Question 6.
Find the mean and standard deviation using short-cut method
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics 33
Solution:
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics 34
vedantu class 11 maths Chapter 15 Statistics 35

Find the mean and variance for the following frequency distributions in Exercises 7 and 8.

Question 7.
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics 36
Solution:
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics 37

Question 8.
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics 38
Solution:
vedantu class 11 maths Chapter 15 Statistics 39
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics 40

Question 9.
Find the mean, variance and standard deviation using short-cut method.
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics 41
Solution:
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics 42
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics 43

Question 10.
The diameters of circles (in mm) drawn in a design are given below:
vedantu class 11 maths Chapter 15 Statistics 44
Calculate the standard deviation and mean diameter of the circles.
[Hint: First make the data continuous by making the classes as 32.5 – 36.5, 36.5 – 40.5, 40.5 – 44.5, 44.5 – 48.5, 48.5 – 52.5 and then proceed.]
Solution:
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics 45

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics (सांख्यिकी) Hindi Medium Ex 15.2

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics Exercise 15.2 in Hindi Medium
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics (सांख्यिकी)
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics Exercise 15.2
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Exercise 15.2 in pdf form
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Exercise 15.2 all question answers
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 15 Exercise 15.2 free download
11 Maths Exercise 15.2 solutions in hindi
11 Maths Exercise 15.2 solutions free download
11 Maths Exercise 15.2 solutions in pdf
11 Maths Exercise 15.2 solutions all question guide
11 Maths Exercise 15.2 all questions

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here