NCERT Solutions for Class 5 English Unit 8 Chapter 1 Nobody’s Friend

0
15

NCERT Solutions for Class 5 English Unit 8 Chapter 1 Nobody’s Friend

Class 5 English Chapter 1 Nobody’s Friend Questions From Textbook Solved

Reading is Fun
Question 1.
What are the things the girl does not want to share?
वे कौन-कौन-सी चीजें हैं जिन्हें लड़की बॉटना नहीं चाहती?
Answer:
The girl does not want to share her sweets, book and doll.

Question 2.
Did the boy share his toffee and tricycle with others?
क्या लड़का अपनी टॉफी और तिपहिया साइकिल दूसरों के साथ बाँटता था?
Answer:
No, the boy did not share his toffees and tricycle with others.

Question 3.
Why are the two children nobody’s friends?
दोनों बच्चे किसी के दोस्त क्यों नहीं हैं?
Answer:
The two children are nobody’s friends because they do not share their things with anyone.

Question 4.
What does the child in the last stanza want to share?
कविता के अंतिम भाग में बच्चा क्या बाँटना चाहता है?
Answer:
The child in the last stanza wants to share his sweets, ball, books, games, apple and cake.

Let’s Talk
Question 1.
Do you like to share your favourite food or toys with others? Why?
क्या आप अपना पसंदीदा भोजन या खिलौने दूसरों के साथ बाँटना चाहते हैं? क्यों?
Answer:
Yes, I like to share my favourite food and toys with others because I enjoy it very much.

Question 2.
Who is your best friend? Can you describe him/her?
आपका सबसे अच्छा मित्रं कौन है? क्या आप उसका वर्णन कर सकते हैं?
Answer:
Sonu is my best friend. He is very smart and intelligent. He loves me and likes to share things with me. We sit together in the class. Whenever I have some problems he helps me.

Question 3.
Suppose you and your friends were very thirsty and there was only one glass of water. What would you do?
मान लीजिए कि आप और आपके मित्र बहुत प्यासे थे और पानी मात्र एक ग्लास था। ऐसी स्थिति में आप क्या
Answer: We shall share the glass of water.

Question 4.
If you had a bat, could you play cricket by yourself?
यदि आपके पास एक बल्ला हो, तो क्या आप क्रिकेट खेल सकते हो?
Answer:
No game can be played alone. We need some friends to play with.

Word Building
Question 1.
Can you find more words ending with – less.
क्या आप ऐसे कुछ और शब्दों का पता कर सकते हैं जिनका अंत -less से होता है?
Answer:
Friendless, homeless, jobless, careless, thankless.

Question 2.
Can you write the opposite of ?
क्या आप इनके विपरीत शब्द लिख सकते हैं?
(i) lend                           b________ w
(ii) nobody                     s _________ y
Answer:
(i) lend       –       borrow
(ii) nobody      –      somebody

What are No Words
Question 1.
Several words mean no. The word never is one. It means at no time or not ever. Here are some other no words read them
nobody                              no                                 no where
no one                               none                              nothing

Question 2.
Read the given sentences and underline the no word in each.
(i) Nobody is at home.
(ii) Ram has no book.
(iii) Can no one help him?
(iv) Was Gopal nowhere around?
(v) None of the two boys came.
(vi) There is nothing to do.
(vii) I have no coat.
(viii) Radha is never late.
Answer:
(i) Nobody
(ii) no
(iii) no one
(iv) nowhere
(v) None
(vi) nothing
(vii) no
(viii) never

Say Aloud
NCERT Solutions for Class 5 English Unit 8 Chapter 1 Nobody’s Friend 1
Now write words that rhyme with
अब वे शब्द लिखें जो दिए गए शब्दों के लय में हैं।
Answer:
NCERT Solutions for Class 5 English Unit 8 Chapter 1 Nobody’s Friend 2

Let’s Write
Here is a short story. Once a lion lay fast asleep in the Ranathambore forest of Rajasthan. Some mice were playing hide and seek near him. One mouse got trapped under the lion’s paw. The lion woke up, laughed loudly and let the mouse go! After some days the mouse heard the lion’s roar. He saw that the lion lay in great pain as he was tied with many ropes. The mouse used his sharp teeth and cut the rope.
“You are a true friend,” said the lion.

From Aeson’s Fables

Indeed, a friend in need is a friend indeed. What does this mean?
(i) We must be there for friends in troubles.
(ii) Only a good friend will be with us when we are in trouble.
Answer:
Read the above story and answer the questions.

Nobody’s Friend Summary In English

There are some children who do not share their things with anyone. Such children fail to establish friendship. As a result they have no friends. But at the same time there are many children who very lovingly share their things with others. These children have many friends.

Nobody’s Friend Summary In Hindi

कुछ बच्चे ऐसे होते हैं जो अपनी चीजें किसी के साथ नहीं बाँटते हैं। ऐसे बच्चे मित्रता स्थापित करने में असफल रहते हैं। परिणामस्वरूप उनका कोई मित्र नहीं होता। लेकिन बहुत से ऐसे बच्चे भी होते हैं जो बड़े प्यार से अपनी चीजें दूसरों के साथ बाँटते हैं। इन बच्चों के बहुत से मित्र होते हैं।

Class 5 English Chapter 1 Nobody’s Friend Hindi Translation Of The Poem

1. She had some sweets that she wouldn’t share,
She had a book that she wouldn’t lend,
She wouldn’t let anyone play with her doll,
She’s nobody’s friend!
Word-Meanings-Share (शेअर) enjoy things with others, दूसरों के साथ बाँटना। Lend (लेन्ड)-give, उधार देना।
अनुवाद : उसके पास कुछ मिठाइयाँ थीं जिसे वह किसी के साथ नहीं बाँटती, उसके पास एक पुस्तक थी जिसे वह किसी को उधार नहीं देती, वह अपनी गुड़िया के साथ किसी को खेलने नहीं देती। वह किसी की सहेली नहीं है।

2. He had some toffee, and ate every bit,
He had a tricycle he wouldn’t lend,
He never let anyone play with his train,
He’s nobody’s friend!
Word-Meanings-Bit (बिट)-piece, टुकड़ा। Tricycle (ट्रायसाइकिल)–तिपहिया साइकिल।
अनुवाद : उसके पास कुछ टॉफी थी, और उसने उसका एक-एक टुकड़ा खा लिया, उसके पास एक तिपहिया साइकिल थी जिसे वह किसी को उधार नहीं देता। वह अपनी ट्रेन से किसी को कभी भी खेलने नहीं देता। वह किसी का दोस्त नहीं है।

3. But I’ll share all of my sweets with you,
My ball and my books and my games I will lend,
Here’s half my apple and half my cake
– I’m your friend!
अनुवाद : लेकिन मैं अपनी सारी मिठाइयाँ तुम्हारे साथ बाँटकर खाऊँगा, मैं अपनी गेंद, अपनी किताबें और अपने खिलौने तुम्हें दूंगा, यह लो मेरा आधा सेब और आधा केक। मैं तुम्हारा दोस्त हूँ।

NCERT Solutions for Class 5 English

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here