NCERT Solutions for Class 5 English Unit 7 Chapter 1 Topsy-Turvy Land

0
7

NCERT Solutions for Class 5 English Unit 7 Chapter 1 Topsy-Turvy Land

Class 5 English Chapter 1 Topsy-Turvy Land Questions From Textbook Solved

Reading is Fun
Question 1.
When do children go to school in Topsy-turvy Land?
उल्टी-पुल्टी दुनिया में बच्चे स्कूल कब जाते हैं?
Answer:
In Topsy-turvy Land children go to school at night.

Question 2.
In the poem, if buses travel on the sea, then where do the boats travel? How should it rightly be?
कविता में यदि बसें समुद्र में चलती हैं तो नौकाएँ कहाँ चलती हैं? इसका सही तरीका क्या होना चाहिए?
Answer:
The boats travel in the streets. They should travel on the sea.

Question 3.
The land of topsy-turvy is very different from our land. Let’s draw a comparison by filling in sentences wherever needed.
उल्टी-पुल्टी दुनिया हमारी दुनिया से बहुत ही भिन्न है। आइए आवश्यकतानुसार वाक्यों को पूरा करके हम दोनों के बीच तुलना करें।
Answer:

Topsy-turvy Land Our Land
(i) People walk on their heads. (i) People walk on their feet.
(ii) The buses run on the sea. (ii) The buses run on land.
(iii) They wear their hats on feet. (iii) They wear their hats on head.
(iv) Boats sail in the streets. (iv) Boats sail in the sea.
(v) People pay for what they don’t get. (v) People pay for what they get.

Let’s Listen
Fun with sounds
NCERT Solutions for Class 5 English Unit 7 Chapter 1 Topsy-Turvy Land 1
Answer:
Do it yourself.

Let’s Talk
Question 1.
The words in the sentences are jumbled here. Rearrange them to make meaningful sentences. Words that begin with a capital letter are the first word of the sentence.
इन वाक्यों में शब्द व्यवस्थित ढंग से नहीं लगे हैं। उन्हें अर्थपूर्ण ढंग से व्यवस्थित कीजिए। जो शब्द बड़े अक्षर से आरंभ हो रहे हैं वे वाक्य में प्रथम शब्द हैं।
(i) Renu naughty is a girl.
(ii) untidy room Her always is.
(iii) mother Her advises her clean to it.
(iv) never listens She her mother to.
(v) kind of What child a you are?
Answer:
(i) Renu is a naughty girl.
(ii) Her room is always untidy.
(iii) Her mother advises her to clean it.
(iv) She never listens to her mother.
(v) What kind of child are you?

Question 2.
Can you tell of some things that go topsy-turvy at home and there is disorder?
क्या आप उन चीजों को बता सकते हैं जो घर में उल्टी-पुल्टी हो जाती है और सबकुछ अस्त-व्यस्त हो जाता है?
Answer:
Sometimes some things go topsy-turvy at home. Their list is given below:

  • It is time to go to school and you do not find the book that you needed most because the teacher is very strict.
  • One of the socks is in your hand and the other is missing. You are desparately looking for it.
  • Your notebook is in your bag and you are looking for somewhere else.

Let’s Write
Question 1.
Write five things that you do at home to make your home look neat and clean.
पाँच चीजें लिखें जो आप अपने घर को साफ-सुथरा रखने के लिए करते हैं।
Answer:

  • I arrange my bed every morning.
  • I clean my toilet everyday.
  • I keep my book-shelves arranged.
  • I sometimes sweep the floor of my study room.
  • I always keep my shoes in shoe-rack after use.

Question 2.
Let’s imagine a topsy-turvy scene and describe it in the lines below.
आइए एक उल्टी-पुल्टी दृश्य की कल्पना करें और इसका वर्णन नीचे दी गई पंक्तियों में करें।
Answer:
Do it yourself.

Question 3.
Two stories got mixed up. Sort them out and write them in the appropriate boxes.

  • We thought the lion had eaten someone.
  • Suddenly the kite lifted him off the ground and took him over the treetops.
  • He saw a shoe in the lion’s cage. Finally, the kite brought him back to the park.
  • Our class had gone to the zoo.
  • Puran was flying the brand new kite in the park.
  • Some children stood and screamed, and some ran to the Director of the zoo.
  • Puran was frightened and excited.
  • The lion had not eaten anyone, because the shoe was one of the lion’s toys.

The Magic Kite
Answer:
Puran was flying the brand new kite in the park. Suddenly the kite lifted him * off the ground and took him over the treetops. Puran was frightened and excited.
Finally, the kite brought him back to the park.

Question 4.
Who Did the Lion Eat?
Answer:
Our class had gone to the zoo. We saw a shoe in the lion’s cage. We thought that the lion had eaten someone. Some children stood and screamed, and some ran to the Director of the zoo. The lion had not eaten anyone, because the shoe was one of the lion’s toys.

Topsy-Turvy Land Summary In English

This poem is about a strange Land where everything is upside down. The sea is full of sand and the children go to school at night. One can find the front door step at the back and people walk when they are standing. Hat is not found on head but on feet. Buses run on the sea and boats in the streets. People have to pay for what they do not get and they go when they actually come back.

Topsy-Turvy Land Summary In Hindi

यह कविता एक ऐसी विचित्र दुनिया के बारे में है जहाँ सब कुछ उल्टा-पुल्टा है। समुद्र रेत से भरा हुआ है और बच्चे रात के समय स्कूल जाते हैं। आप मुख्य द्वार का पायदान पीछे पाते हैं और लोगों के खड़े होने का मतलब है कि वे चल रहे हैं। टोपी सिर पर नहीं बल्कि पैरों पर होती है। बसें समुद्र में चलती हैं जबकि नौकाएं गलियों में। लोगों को उन चीजों की कीमत देनी होती है जो उन्हें कभी मिलती भी नहीं है और उनके लौट कर आने का मतलब है कि वे जा रहे हैं।

Class 5 English Chapter 1 Topsy-Turvy Land Hindi Translation Of The Poem

1. The people walk upon their heads,
The sea is made of sand,
The children go to school by night, :
In Topsy-turvy Land.
The front-door step is at the back,
You’re walking when you stand,
You wear your hat upon your feet,
In Topsy-turvy Land.
Word-Meanings-Topy-turvy (टॉप्सी-टर्वी)–upside down, उल्टा-पुल्टा। Front door (फ्रंट डोर)-main door, मुख्य दरवाजा।।
अनुवाद : इस उल्टी-पुल्टी दुनिया में लोग सिर के बल चलते हैं। समुद्र रेत से बना है और बच्चे रात के समय स्कूल जाते हैं। इस विचित्र दुनिया में मुख्य द्वार का पायदान पीछे की ओर होता है। जब आप खड़े होते हैं तो आप चल रहे होते हैं और टोपी आप सिर पर नहीं रखते बल्कि पैरों में पहनते हैं।

2. And buses on the sea you’ll meet,
While pleasure boats are planned,
To travel up and down the streets
Of Topsy-turvy Land.
You pay for what you never get,
I think it must be grand,
For when you go you’re coming back,
In Topsy-turvy Land.
Word-Meanings-Pleasure boats (प्लेजर बोट्स)–boating for pleasure, आनंद के लिए नौका विहार। Planned (प्लान्ड)—arranged, आयोजित किया जाना। Grand (ग्रैण्ड) full of fun, मजेदार।
अनुवाद : इस उल्टी-पुल्टी दुनिया में बसें समुद्र पर चलती हैं और नौका विहार गलियों में होता है। आपको इस विचित्र दुनिया में उन चीजों की कीमत चुकानी होती है जो आपको कभी मिलती भी नहीं हैं। और सबसे मजेदार बात तो यह है कि जब आप जा रहे होते हैं तो इसका मतलब है आप लौटकर आ रहे हैं।

NCERT Solutions for Class 5 English

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here