MCQ Questions for Class 10 Maths Triangles with Answers

0
21

Free PDF Download of CBSE Class 10 Maths Chapter 6 Triangles Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Maths with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Maths Triangles MCQs with Answers to know their preparation level.

Class 10 Maths MCQs Chapter 6 Triangles

1. O is a point on side PQ of a APQR such that PO = QO = RO, then
(a) RS² = PR × QR
(b) PR² + QR² = PQ²
(c) QR² = QO² + RO²
(d) PO² + RO² = PR²

Answer

Answer: b


2. In ABC, DE || AB. If CD = 3 cm, EC = 4 cm, BE = 6 cm, then DA is equal to
(a) 7.5 cm
(b) 3 cm
(c) 4.5 cm
(d) 6 cm

Answer

Answer: c


3. AABC is an equilateral A of side a. Its area will be…
MCQ Questions for Class 10 Maths Triangles with Answers 1

Answer

Answer: a


4. In a square of side 10 cm, its diagonal = …
(a) 15 cm
(b) 10√2 cm
(c) 20 cm
(d) 12 cm

Answer

Answer: b


5. In a rectangle Length = 8 cm, Breadth = 6 cm. Then its diagonal = …
(a) 9 cm
(b) 14 cm
(c) 10 cm
(d) 12 cm

Answer

Answer: c


6. In a rhombus if d1 = 16 cm, d2 = 12 cm, its area will be…
(a) 16 × 12 cm²
(b) 96 cm²
(c) 8 × 6 cm²
(d) 144 cm²

Answer

Answer: b


7. In a rhombus if d1 = 16 cm, d2 = 12 cm, then the length of the side of the rhombus is
(a) 8 cm
(b) 9 cm
(c) 10 cm
(d) 12 cm

Answer

Answer: c


8. If in two As ABC and DEF, (frac{mathrm{AB}}{mathrm{DF}}=frac{mathrm{BC}}{mathrm{FE}}=frac{mathrm{CA}}{mathrm{ED}}), then
(a) ∆ABC ~ ∆DEF
(b) ∆ABC ~ ∆EDF
(c) ∆ABC ~ ∆EFD
(d) ∆ABC ~ ∆DFE

Answer

Answer: d


9. It is given that ∆ABC ~ ∆DEF and (frac{mathrm{BC}}{mathrm{EF}}=frac{1}{5}). Then (frac{operatorname{ar}(D E F)}{operatorname{ar}(A B C)}) is equal to
(а) 5
(b) 25
(c) (frac{1}{25})
(d) (frac{1}{5})

Answer

Answer: b


10. In ∠BAC = 90° and AD ⊥ BC. A Then
MCQ Questions for Class 10 Maths Triangles with Answers 2
(а) BD.CD = BC²
(б) AB.AC = BC²
(c) BD.CD = AD²
(d) AB.AC = AD²

Answer

Answer: c


11. D and E are respectively the points on the sides AB and AC of a triangle ABC such that AD = 2 cm, BD = 3 cm, BC = 7.5 cm and DE || BC. Then, length of DE (in cm) is
(a) 2.5
(b) 3
(c) 5
(d) 6

Answer

Answer: b


12. If ΔABC ~ ΔDEF and ΔABC is not similar to ΔDEF then which of the following is not true?
(a) BC.EF = AC.FD
(b) AB.ED = AC.DE
(c) BC.DE = AB.EE
(d) BC.DE = AB.FD

Answer

Answer: c


13. If in two triangles DEF and PQR, ZD = ZQ and ZR = ZE, then which of the following is not true?
MCQ Questions for Class 10 Maths Triangles with Answers 3

Answer

Answer: b


14. If ΔABC ~ ΔPQR, (frac{mathrm{BC}}{mathrm{QR}}=frac{1}{3}) then (frac{operatorname{ar}(PQR)}{operatorname{ar}(BCA)}) is
(a) 9
(b) 3
(c) 1/3
(d) 1/9

Answer

Answer: a


15. If ΔABC ~ ΔQRP, (frac{operatorname{ar}(mathrm{ABC})}{operatorname{ar}(mathrm{PQR})}=frac{9}{4}), AB = 18 cm and BC = 15 cm, then PR is equal to
(a) 10 cm
(b) 12 cm
(c) (frac{20}{3})cm
(d) 8 cm

Answer

Answer: a


16. If in triangles ABC and DEF,(frac{mathrm{AB}}{mathrm{DE}}=frac{mathrm{BC}}{mathrm{FD}}) , then they will be similar, if
(a) ∠B = ∠E
(b) ∠A = ∠D
(c) ∠B = ∠D
(d) ∠A = ∠F

Answer

Answer: c


We hope the given MCQ Questions for Class 10 Maths Triangles with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Maths Chapter 6 Triangles Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here