Integers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 1

0
21

Integers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 1

Extra Questions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers

Integers Class 7 Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.
Fill in the blanks using .
(a) -3 …… -4
(b) 6 ……. -20
(c) -8 …… -2
(d) 5 …… -7
Solution:
(a) -3 > -4
(b) 6 > -20
(c) -8
(d) 5 > -7

Question 2.
Solve the following:
(i) (-8) × (-5) + (-6)
(ii) [(-6) × (-3)] + (-4)
(iii) (-10) × [(-13) + (-10)]
(iv) (-5) × [(-6) + 5]
Solution:
(i) (-8) × (-5) + (-6)
= (-) × (-) × [8 × 5] + (-6)
= 40 – 6
= 34

(ii) [(-6) × (-3)] + (-4)
= (-) × (-) × [6 × 3] + (-4)
= 18 – 4
= 14

(iii) (-10) × [(-13) + (-10)]
= (-10) × (-23)
= (-) × (-) × [10 × 23]
= 230

(iv) (-5) × [(-6) + 5]
= (-5) × (-1)
= (-) × (-) × 5 × 1
= 5

Question 3.
Starting from (-7) × 4, find (-7) × (-3)
Solution:
(-7) × 4 = -28
(-7) × 3 = -21 = [-28 + 7]
(-7) × 2 – -14 = [-21 + 7]
(-7) × 1 = -7 = [-14 + 7]
(-7) × 0 = 0 = [-7 + 7]
(-7) × (-1) = 7 = [0 + 7]
(-7) × (-2) = 14 = [7 + 7]
(-7) × (-3) = 21 = [14 + 7]

Question 4.
Using number line, find:
(i) 3 × (-5)
(ii) 8 × (-2)
Solution:
(i) 3 × (-5)
Integers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 1 Q4
From the number line, we have
(-5) + (-5) + (-5) = 3 × (-5) = -15

(ii) 8 × (-2)
Integers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 1 Q4.1
From the number line, we have
(-2) + (-2) + (-2) + (-2) + (-2) + (-2) + (-2) + (-2) = 8 × (-2) = -16

Question 5.
Write five pair of integers (m, n ) such that m ÷ n = -3. One of such pair is (-6, 2).
Solution:
(i) (-3, 1) = (-3) ÷ 1 = -3
(ii) (9, -3) = 9 ÷ (-3) = -3
(iii) (6, -2) = 6 ÷ (-2) = -3
(iv) (-24, 8) = (-24) ÷ 8 = -3
(v) (18, -6) = 18 ÷ (-6) = -3

Integers Class 7 Extra Questions Short Answer Type

Question 6.
Solve the following:
(i) (-15) × 8 + (-15) × 4
(ii) [32 + 2 × 17 + (-6)] ÷ 15
Solution:
(i) (-15) × 8 + (-15) × 4
= (-15) × [8 + 4]
= (-15) × 12
= -180

(ii) [32 + 2 × 17 + (-6)] ÷ 15
= [32 + 34 – 6] ÷ 15
= [66 – 6] ÷ 15
= 60 ÷ 15
= 4

Question 7.
The sum of two integers is 116. If one of them is -79, find the other integers.
Solution:
Sum of two integers = 116
One integer = -79
Other integer = Sum of integer – One of integer = 116 – (-79) = 116 + 79 = 195

Question 8.
If a = -35, b = 10 cm and c = -5, verify that:
(i) a + (b + c) = (a + b) + c
(ii) a × (b + c) = a × b + a × c
Solution:
(i) Given that a = -35, b = 10, c = -5
LHS = a + (b + c) = (-35) + [10 + (-5)] = (-35) + 5 = -30
RHS = (a + b) + c = [(-35) + 10] + (-5) = (-25) + (-5) = -(25 + 5) = -30
LHS = RHS
Hence, verified.

(ii) a × (b + c) = a × b + a × c
LHS = a × (b + c) = (-35) × [10 + (-5)] = (-35) × 5 = -175
RHS = a × b + a × c = (-35) × 10 + (-35) × (-5) = -350 + (-) × (-) × (35 × 5) = -350 + 175 = -175
LHS = RHS
Hence, verified.

Question 9.
Write down a pair of integers whose
(i) sum is -5
(ii) difference is -7
(iii) difference is -1
(iv) sum is 0
Solution:
(i) (-2) + (-3) = -5
Hence, the required pair of integers = (-2, -3)
(ii) -10 – (-3) = -10 + 3 = -7
Hence, the required pair of integers = (-10, -3)
(iii) (-3) – (-2) = -1
Hence, the required pair of integers = (-3, -2)
(iv) (-4) + (4) = 0
Hence, the required pair of integers = (-4, 4)

Question 10.
You have ₹ 500 in your saving account at the beginning of the month. The record below shows all of your transactions during the month. How much money is in your account after these transactions?
Integers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 1 Q10
Solution:
Amount in the beginning of the month in the account = ₹ 500
Amount deposited in the account for Jal Board = ₹ 200
Amount paid to Jal Board = ₹ 120
Amount left in the account after the above transactions = ₹ (500 + 200 – 120) = ₹ (700 – 120) = ₹ 580
Amount deposited for LIC India = ₹ 150
Amount paid to LIC India = ₹ 240
Amount left after this transactions = ₹ (580 + 150 – 240) = ₹ (730 – 240) = ₹ 490

Question 11.
The given table shows the freezing points in °F of different gases at sea level. Convert each of these into °C to the nearest integral value using the relations and complete the table
C = (frac { 5 }{ 9 }) [F – 32]
Integers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 1 Q11
Solution:
Freezing point of Hydrogen = -435°F
C = (frac { 5 }{ 9 }) [-435 – 32]
= (frac { 5 }{ 9 }) [-467]
= 5 × (-51.9)
= 259.5°C or 259°C
For Krypton, freezing point = -251°F
C = (frac { 5 }{ 9 }) [-251 – 32]
= (frac { 5 }{ 9 }) [-283]
= 5 × (-31.4)]
= -157°C
For Oxygen, freezing point = -369°F
C = (frac { 5 }{ 9 }) [-369 – 32]
= (frac { 5 }{ 9 }) [-401]
= 5 × (44.56)
= 222.80° C or 223°C
Hence, the required freezing points at sea level in °C for Hydrogen = -259°C, Krypton = -157°C, Oxygen = -223°C.

Question 12.
Taking today as zero on the number line, if the day before yesterday is 17 January, what is the date on 3 days after tomorrow? [NCERT Exemplar]
Solution:
Integers Class 7 Extra Questions Maths Chapter 1 Q12
The date before yesterday = 17 January
The date of yesterday = 17 + 1 = 18 January
Today’s date = 18 + 1 = 19 January
Tomorrow’s date = 19 + 1 = 20 January
Date on 3 days after tomorrow = (20 + 3) = 23rd January

Extra Questions for Class 7 Maths

NCERT Solutions for Class 7 Maths

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here