General Knowledge Questions Every Student Should Know

0
10

GK Questions

General knowledge is an important aspect of a student’s life and though, is not always prescribed in the syllabus but forms an important foundation for the intellectual building. Some important GK questions for Class 5 have been mentioned below. GK Questions will help you in participating in all competitive exams conducted in school and Entrance Exams.

1. Who is the Father of our Nation?
Answer: Mahatma Gandhi

2. Who was the first President of India?
Answer: Dr. Rajendra Prasad

3. Who is known as Father of Indian Constitution?
Answer: Dr. B. R. Ambedkar

4. Which is the most sensitive organ in our body?
Answer: Skin

5. Giddha is the folk dance of?
Answer: Punjab

6. Who was the first Prime Minister of India?
Answer: Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India.

7. Which is the heavier metal of these two? Gold or Silver?
Answer: Gold

8. Who invented Computer?
Answer: Charles Babbage

9. 1024 Kilobytes is equal to?
Answer: 1 Megabyte (MB)

10. Brain of computer is?
Answer: CPU

11. India lies in which continent?
Answer: Asia

12. Which country are the Giza Pyramids in?
Answer: The Giza Pyramids are in Egypt.

13. What city is the statue of liberty in?
Answer: The statue of liberty is in New York City

14. How many Cricket world cups does India have?
Answer: India has two cricket world cups.

15. Martyrs’ Day is celebrated every year on?
Answer: 30th January

16. Name the first 3 planets in our solar system?
Answer: The first 3 planets in our solar system are mercury, venus, and earth.

17. Which is the longest river on the earth?
Answer: Nile

18. Gir National Park in Gujarat is famous for?
Answer: Lion

19. Which animal has hump on its back?
Answer: Camel

20. Name 3 root vegetables?
Answer: Beets, carrots, and radish are root vegetables.

21. Name the game which is played with bat, ball and wicket?
Answer: Cricket

22. Smallest state of India is?
Answer: Goa

23. Fastest animal on earth is?
Answer: Cheetah

24. Which is the animal referred as the ship of the desert?
Answer: Camel

25. Which plant grows in desert?
Answer: Cactus

26. Highest dam of India is?
Answer: Tehri Dam

27. The total distance around a figure is called its?
Answer: Perimeter

28. A figure with 8 sides is called?
Answer: Octagon

29. What colour symbolises peace?
Answer: The colour white symbolises peace.

30. National Tree of India is?
Answer: Banyan tree

31. Which flower is white in colour?
Answer: Jasmine

32. Agra is situated on the bank of river?
Answer: Yamuna

33. Baby of horse is called?
Answer: Colt

34. National animal of India
Answer: Tiger

35. Shape of Egg is?
Answer: Oval

36. Most widely spoken language in the world is?
Answer: Mandarin (Chinese)

37. Which insect has colourful wings?
Answer: Butterfly

38. Who wrote Romeo and Juliet?
Answer: William Shakespeare wrote Romeo and Juliet.

39. Cry of lion is called?
Answer: Roar

40. Name any reptile?
Answer: A lizard is a reptile.

41. Cataract is the disease of?
Answer: Eyes

42. Which organ purify our blood?
Answer: Kidney

43. Who wrote the National Anthem – Jana Gana Mana?
Answer: Rabindra Nath Tagore

44. How many colours are there in India’s National Flag?
Answer: Three

45. Gateway of India is located at?
Answer: Mumbai

46. Who was Albert Einstein?
Answer: Albert Einstein was a famous scientist.

47. What crop is famously grown in the region of Darjeeling?
Answer: The region of Darjeeling is known to grow Tea leaves.

48. Capital of Uttarakhand is?
Answer: Dehradun

49. When do we celebrate our Independence Day?
Answer: 15th August

50. Sun is a?
Answer: Star

51. Which planet is nearest to Earth?
Answer: Venus

52. We get solar energy from?
Answer: Sun

53. What islands are a part of the country of India?
Answer: The Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep Islands belong to India.

54. Where does a dog live?
Answer: Kennel

55. Which animal is called the ship of the desert?
Answer: Camel

56. Goitre is caused due to the deficiency of?
Answer: Iodine

57. Who was George Washington?
Answer: George Washington was the first president of the United States of America.

58. Longest river in the world is?
Answer: Nile

59. How many players are there in a cricket team?
Answer: 11

60. Largest island in the world is?
Answer: Green Land

61. Which president of the USA is responsible for the Emancipation Proclamation?
Answer: Abraham Lincoln is responsible for the Emancipation Proclamation.

62. LBW is related to which sports?
Answer: Cricket

63. Young one of a cat is called?
Answer: Kitten

64. Which African nation is famous for chocolate?
Answer: The nation of Ghana is world famous for chocolate.

65. Saina Nehwal is associated with which sports?
Answer: Badminton

66. How many days are there in a Leap year?
Answer: 366

67. Olylmpics games are held after every?
Answer: 4 years

68. How many sides are there in a pentagon?
Answer: 5

69. What is King Arthur’s sword called?
Answer: King Arthur’s sword was called Excalibur.

70. A place where bees are kept is called?
Answer: Aviary

71. Which is the biggest sea animal?
Answer: Dolphin

72. Who is the founder of Microsoft?
Answer: Bill Gates is the founder of Microsoft.

73. Who discovered Penicillin?
Answer: Alexander Flemming

74. Who was popularly known as Netaji?
Answer: Subhash Chandra Bose

75. Which country does the company Sony come from?
Answer: Sony comes from the nation of Japan.

76. Scientific study of birds is called?
Answer: Ornithology

77. Who is the author of the book – Broken Wing?
Answer: Sarojini Naidu

78. Largest desert in the world is?
Answer: Sahara desert

79. In which direction does the sun rise?
Answer: The sun rises from the east.

80. Kuchipudi is the dance form of which state?
Answer: Andhra Pradesh

81. Who was Margaret Thatcher?
Answer: Margaret Thatcher was a former Prime Minister of the United Kingdom

82. United Nation (UN) day is celebrated on?
Answer: 24th October

83. In which season we wear warm clothes?
Answer: Winter

84. Which bird can not fly?
Answer: Ostrich

85. We should cross the road when the traffic light is?
Answer: Green

86. Place where animals and birds are kept?
Answer: Zoo

87. In which festival we play with colours?
Answer: Holi

88. Which fruit gives us oil?
Answer: Coconut

89. Which jungle is the most dense in the world?
Answer: The Amazon is the densest jungle in the world.

90. The national song
Answer: Vande Mataram

91. The national bird is
Answer: Peacock

92. The national fruit is
Answer: Mango

93. National Education Day
Answer: 11 Nov.

94. Children’s Day
Answer: 14 Nov.

95. Teacher’s Day
Answer: 5 September

96. Which place is known as tea garden of India
Answer: Assam

97. Which is the smallest bird ?
Answer: Humming Bird

98. Which is the largest ocean in the world ?
Answer: Pacific Ocean

99. Which is India’s largest fresh water lake?
Answer: Wular Lake

100. Which is the tallest waterfall in the world ?
Answer: Angel Falls

101. What does UPS stand for?
Answer: Uninterrupted Power Supply

102. Name the four metropolitan cities of India
Answer: Mumbai, Chennai, Kolkata, Delhi

103. Name the birthplace of Netaji Subhash Chandra Bose
Answer: Cuttack in Odisha

104.  What is the boiling point of water?
Answer: 100 degree is the boiling point of water.

105. Narendra Modi was the Chief Minister of which states?
Answer: Gujarat

106. Which state has taken up Sanskrit as an official language?
Answer: Uttarakhand

107. Name the first female Indian Astronaut
Answer: Kalpana Chawla

108. Who was the first Indian to go to space?
Answer: Rakesh Sharma

109. Who was India’s longest serving Prime Minister?
Answer: Jawaharlal Nehru

110. Which is the smallest continent?
Answer: Australia

111. Who invented the telephone?
Answer: Alexander Graham Bell

112. Which acid is found in lemon?
Answer: Citric Acid

113. What is India’s form of Governance?
Answer: Democracy

114. How many states does India have?
Answer: 29

115. Who was the first Indian Woman to climb Mount Everest?
Answer: Bachendri Pal

116. ‘Madhubani’, a style of folk paintings, is popular in which of the following states in India?
Answer: Bihar

117. Australia lies between which two oceans?
Answer: The Indian Ocean and Pacific Ocean

118. Name the 14th President of India
Answer: Ram Nath Kovind

119. Which Indian woman was the first to win the Nobel Prize?
Answer: Mother Teresa

120.  Who was the inventor of the light bulb?
Answer: Thomas Edison

121. Who is the Finance Minister of India?
Answer: Arun Jaitley

122. What is the national game of USA?
Answer: Baseball

123. What is the full form of NEWS?
Answer: North East West South

124. What is the full form of AM and PM?
Answer: Ante Meridiem and After Midday

125. Who is the Vice President of India?
Answer: Venkaiah Naidu

126. Name the lightest gas
Answer: Hydrogen

127. Who wrote Panchatantra?
Answer: Vishnu Sharma

128. Who was the first Indian to have won the Nobel Prize?
Answer: Rabindranath Tagore

129. Name the region that has the oldest rocks
Answer: Aravalli

130. Name the highest mountain peak of India
Answer: Mount Kanchenjunga

131. Entomology is the science that studies
Answer: Insect

132. How many layers are there in Earth’s atmosphere?
Answer: 5

133. Name the biggest planet in our solar system
Answer: Jupiter

134. Which is the largest plateau in the world?
Answer: Tibetan Plateau

135. What is the order of the planets in the Solar System?
Answer: Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune

136. Who invented the Television?
Answer: John Logie Baird

137. Where is the Ajanta caves situated?
Answer: Maharashtra

138. What is the name of India and Pakistan’s border?
Answer: Radcliffe Line

139. What is the ratio of width to the length of National Flag of India?
Answer: 2:3

140. Which gas commonly known as laughing gas
Answer: Nitrous oxide

141. Gandhi Ji started the Dandi March in which year?
Answer: 1930

142. What is the study of Universe known as?
Answer: Cosmology

143. Why are the leaves of a plant so important?
Answer:  They produce food for the plant through photosynthesis

144. The famous Ganga Sagar Mela an annual fair is held in which state of India?
Answer: West Bengal

145. Who is considered the founder of the Sikh religion?
Answer: Guru Nanak

146. Who was known as the Indian Napoleon?
Answer: Samudragupta

147. Who gave the slogan Do or Die?
Answer: Mahatma Gandhi

148. What is the distance between Earth and Sun?
Answer: 149.6 Million km

149. Which is the largest country in the world based on the area?
Answer: Russia

150. What is the most spoken language in the world?
Answer: Mandarin or Chinese

151. Which is the longest river in the world?
Answer: Nile

152. Which is the largest bone in the human body?
Answer: Femur, also known as the thighbone

153. Which is the first biosphere reserve in India?
Answer: Nilgiri Biosphere Reserve

154. Which is the largest freshwater lake in India?
Answer: Wular Lake

155. What is the full form of HTTP?
Answer: Hypertext Transfer Protocol

156. Which planet is known as the Red Planet?
Answer: Mars

157. Place these shapes in order of how many sides they have—square, triangle, octagon, and hexagon?
Answer: Triangle, square, hexagon, octagon

158. Who discovered the theory of relativity?
Answer: Albert Einstein

159. When is Hindi Diwas celebrated?
Answer: September 14th of every year

160. What is the script for Hindi language?
Answer: Devanagari

161. Who was the most sought-after social reformer after the end of Sati?
Answer: Raja Ram Mohan Roy

162. What is the name of our galaxy?
Answer: Milk Mekhela also known as the Milky Way

163. What is the percentage of water on the floor of our planet?
Answer: 71 percent

164. When is Earth Day celebrated?
Answer: April 22nd of each year

165. Which is the longest and shortest river in India?
Answer: Brahmaputra and Tapi, respectively.

166. Name the metals known to the people of Indus Valley Civilisation?
Answer: Copper, bronze, silver and gold

167. Who was the first female Governor of an Indian State?
Answer: Sarojini Naidu

168. Jhum cultivation is a method of cultivation which is used to be practised in which state?
Answer: Nagaland

169.  Which planet is the coldest planet in our solar system?
Answer: Neptune

170. Who was the first Muslim lady to rule the Delhi Throne?
Answer: Razia Sultana

171. Where will you find the largest museum of India?
Answer: Chennai

NCERT Solutions for Class 5 helps you in completing your home work.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here