General Knowledge For Kids | Simple GK Questions & Answers for Kids

0
25

General Knowledge for Kids: These days Kids spend most of the time in front of Television or with Mobile Phones and are hardly aware of what’s happening in and around the world.  Cartoons and games keep them glued to the electronic devices and your child might turn anti-social over the long run. As the world is getting highly competitive day by day it is necessary that your kids stay up to date with the happenings around the world.

General Knowledge is a vast topic to dive into and is difficult to mention a handful of GK Questions for your School Going Kids. We have compiled some of the basic and simple GK Questions for your kids based on their Age Groups and Classes. Begin with the GK Questions prevailing here as the only way to excel in General Knowledge is through Practice.

Also Read:

GK Questions for Kids between Age 4-7 Years

This is the age where children will be thirsty to know more information and GK questions can be a great activity for them. Some of the General Knowledge Questions listed here may seem easy for you, but they can be completely new for kids as they are in the beginning stage of learning new things.

1. How many days do we have in a week?

Answer: Seven

2. How many days are there in a year?

Answer: 365 (not a leap year)

3. How many colors are there in a rainbow?

Answer: 7

4. Which animal is known as the ‘Ship of the Desert?’

Answer: Camel

5. How many letters are there in the English alphabet?

Answer: 26

6. How many consonants are there in the English alphabet?

Answer: 21

7. How many sides are there in a triangle?

Answer: Three

8. In which direction does the sun rise?

Answer: East

9. What do you call a type of shape that has five sides?

Answer: Pentagon

10. Which month of the year has the least number of days?

Answer: February

11. What is a baby frog called?

Answer: Tadpole

12. Where does a pig live?

Answer: Sty

13. We smell with our

Answer: Nose

14. Which is the largest mammal?

Answer: Blue Whale

15. What do you call the person who brings a letter to your home from post office?

Answer: Postman

General Knowledge Questions for Kids Age 8 – 10 Years

By this age, kids might have started observing things and developed some awareness about what’s happening around them. As the Kids are communicative at this age you can ask them questions that have sentence long answers too. These GK Questions are for Kids who have already started exploring.

16. What type of gas do plants absorb?

Answer: Carbon dioxide

17. Which place is known as the roof of the world?

Answer: Tibet

18. Who was the first prime minister of India?

Answer: Pandit Jawaharlal Nehru

19. How many years are there in one Millenium?

Answer: 1,000 years

20. Who was the first man to walk on the moon?

Answer: Neil Armstrong

21. How many primary colors are there?

Answer: Three (red, yellow, blue)

22. Which way is anti-clockwise, left or right?

Answer: Left

23. How many equal sides does an isosceles triangle have?

Answer: 2

24. How many days are there in the month of February in a leap year?

Answer: 29 days

25. What do you call a house made of ice?

Answer: Igloo

26. Which is the longest river on the earth?

Answer: Nile

27. Which is the principal source of energy for earth?

Answer: Sun

28. Which is the smallest continent?

Answer: Australia

29. Which is the densest jungle in the world?

Answer: The Amazon rainforest

30. Which is the coldest location in the earth?

Answer: East Antarctica

GK Quiz Questions for Kids of Classes 4, 5 Age Group 10- 12

This is a Crucial Age as your kids learn most during this time. The Questions listed under this section can be a bit tough compared to the sets listed above. But, we are sure that your child will get it right.

31. What is the standard taste of the water?

Answer: Water is tasteless

32. Which is the tallest mountain in the world?

Answer: Mount Everest

33. Which country is called the land of rising sun?

Answer: Japan

34. Which is the fastest animal on the land?

Answer: Cheetah

35. Who is the inventor of electricity?

Answer: Benjamin Franklin

36. Which continent is known as ‘Dark’ continent?

Answer: Africa

37. Which planet is known as the Red Planet?

Answer: Mars

38. Which is the tallest animal on the earth?

Answer: Giraffe

39. Which is the most sensitive organ in our body?

Answer: Skin

40. Which two parts of the body continue to grow for your entire life?

Answer: Nose and Ears

41. The largest ‘Democracy’ in the world?

Answer: India

42. Which is the largest ocean in the world?

Answer: Pacific Ocean

43. Which is the instrument used to measure Blood pressure?

Answer: Sphygmomanometer

44. How many years are there in a century?

Answer: One Hundred

45. Which is the largest country in the world?

Answer: Russia (By area)

True or False GK Questions for Kids

The Best thing about True or False Questions is there are 50% of chances to score a point even if you don’t know the right answer. Some of the primary GK Questions and answers in this format are as such

46. Caterpillars turn into butterflies.

Answer: True

47. Adults have a total of 34 teeth.

Answer: False

48. There are 30 days in May.

Answer: False

49. New York is the capital of America.

Answer: False

50. Cinderella’s carriage turns into a potato.

Answer: False

51. Half of 250 is 125.

Answer: True

52. An ostrich’s eye is bigger than its brain.

Answer: True

53. A jellyfish is 95% water.

Answer: True

54. Plants give us oxygen.

Answer: True

55. Bubble gum contains rubber.

Answer: True

56. 8 o’clock in the evening is written as 8 am.

Answer: False

57. Bacon was part of the first meal eaten on the Moon.

Answer: True

58. Spinach originally comes from Iran.

Answer: True

59. Watermelons are originally from Australia.

Answer: False (originally from West Africa)

60. Black Forest cake has the same colors as the traditional dress of the inhabitants of the Black Forest in Germany.

Answer: True

61. There are over 330 different dog breeds in the world.

Answer: True

62. Thunderstorms have particular sound frequencies that can hurt a dog’s ears.

Answer: True

63. Adult dogs and adult humans have the same number of teeth.

Answer: False

64. The deadliest earthquake of 2017 took place in Iran and Iraq.

Answer: True

65. Electrons are larger than molecules.

Answer: False

66. An ostrich’s eye is bigger than its brain. True or False?

Answer: True

67. Chameleon’s have extremely long tongues, sometimes as long as their bodies?

Answer: True

GK Quiz Games for Kids

Quizzes can be really fun to play and you can make your kids learn different topics. This game is called Odd one out and your kid have to identify the one that is not related to the ones in the group.

68. Theater, Ticket, Movie, School

Answer: School

69. Brinjal, Potatoes, Cabbage, Chocolate

Answer: Chocolate

70. Medicine, Injection, Ointment, Laptop

Answer: Laptop

71. Breakfast, Dinner, Lunch, Photograph

Answer: Photograph

72. Television, History, Science, Math

Answer: Television

73. Knife, Poison, Gun, Books

Answer: Books

74. Paper, Poster, Book, Rug

Answer: Rug

75. Flower, Tree, Sock, Grass

Answer: Sock

76. Earrings, Necklace, Wood, Bracelet

Answer: Wood

77. Sarah, Rita, Fiona, Matthew

Answer: Matthew

Basic GK Quiz – Multiple Choice Questions

MCQ Question Format Quiz is quite easier when compared to Standard Question and Answer Format. Here are few questions in that format

78. How many cards are there in a complete pack of cards?

A. 20
B. 32
C. 40
D. 52

Answer: 52

79. What is the most popular sport throughout the world?

A. Soccer
B. Cricket
C. Volleyball
D. Football

Answer: Soccer

80. What is the hottest continent on Earth?

A. Asia
B. Europe
C. Africa
D. South America

Answer: Africa

81. How many planets are there in our solar system?

A. 7
B. 8
C. 9
D. 5

Answer: 8

82. What type of tree do dates grow on?

A. Coconut
B. Pine
C. Palm
D. Birch

Answer: Palm

83. What is the 15th letter of the English alphabet?

A. F
B. I
C. M
D. O

Answer: O

84. Can you name the country from where Parmesan cheese comes?

A. India
B. China
C. Italy
D. France

Answer: Italy

85. Which was the occupation or job of the following famous people: Leonardo da Vinci, Pablo Picasso, Vincent Van Gogh?

A. Musician
B. Painter
C. Carpenter
D. Dancers

Answer: Painter

86. Which one is not amongst the Seven Wonders of the World?
A. Mecca Madina
B. Statue of Liberty
C. Taj Mahal
D. The Great Wall of China

Answer: Mecca Madina

87. Which of the following birds is known for its intelligence?
A. Owl
B. Kingfisher
C. Sparrow
D. Crow

Answer: Owl

General Knowledge Question and Answers for Kids

88. Which gas is most abundant in the earth’s atmosphere?

Answer: Nitrogen

89. Which is the continent with the most number of countries?

Answer: Africa

90. How many people are there in the world?

Answer: Over 7 billion

91. How many strings does a violin have?

Answer: Four

92. Which is the most common non-contagious disease in the world?

Answer: Tooth Decay

93. Global warming is caused by the excess of which type of gas?

Answer: Carbon dioxide

94. What is the name of the biggest rain forest in the world?

Answer: The Amazon

95. What makes up (approx.) 80% of our brain’s volume?

Answer: Water

96. Which African nation is famous for chocolate?

Answer: Ghana

97. Which instrument is used for measuring wind speed?

Answer: Anemometer

98. Which is the smallest continent in the world?

Answer: Australia

99. What covers approximately 71% of the Earth’s surface: Land or water?

Answer: Water

100. What is the top color in a rainbow?

Answer: Red

101. Which country is home to the kangaroo?

Answer: Australia

102. Which language is used by the computer to process data?

Answer: Binary language

103. ‘Stars and Stripes’ is the nickname of the flag of which country?

Answer: United States of America

104. Which country gifted The Statue of Liberty to the United States?

Answer: France

105. Who painted the Mona Lisa?

Answer: Leonardo da Vinci

106. What is the name of the Greek God of music?

Answer: Apollo

107. Who invented the telephone?

Answer: Alexander Graham Bell

108. What does the “SIM” in the SIM card stand for?

Answer: Subscriber Identity Module

109. Which is the first element on the periodic table of elements?

Answer: Hydrogen

110. Which is the tallest waterfall in the world?

Answer: Angel Falls

Summary

No matter, how much you learn about General Knowledge it is always inadequate as it has vast topics. Begin your kids’ preparation from here and take it to the next level. Encourage your kids to learn more and more. If you have any other awesome quiz questions list that you think we can add to the list do let us know your suggestions.

If you like the article share it among your friends and family and spread the knowledge.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here